Descoperie istorica in Mexic. Peste 5.000 de picturi rupestre gasite in pesteri

Ultima actualizare: 27-05-2013 00:11
Pictura rupestra

Aproape 5.000 de picturi rupestre, aflate intr-o stare buna de conservare, au fost descoperite in pesterile din lantul muntos San Carlos din statul mexican Tamaulipas, a anuntat Institutul National de Antropologie.

Expertii nu au reusit sa determine deocamdata epoca in care au fost realizate aceste picturi rupestre, in absenta obiectelor care permit asocierea lor cu un context istoric, insa INAH a anuntat ca va preleva si va analiza esantioane de pigmenti pentru a stabili o data aproximativa, scrie AFP.

Cele 4.926 de desene au fost descoperite de arheologul Martha Garcia Sanchez. Ele au fost realizate in 11 situri din pesterile sau cheile muntilor San Carlos, de catre "cel putin trei grupuri de vanatori-culegatori din regiune", potrivit INAH.

Intr-un singur sit, Pestera Cailor, au fost gasite peste 1.500 picturi rupestre. Arheologul Martha Garcia Sanchez, care a aflat despre existenta acestor desene in 2006, a dezvaluit detaliile despre cercetarile sale la Colocviul de arheologie istorica, organizat in aceasta saptamana la Muzeul national de istorie a Mexicului din orasul Ciudad de Mexico. Importanta acestor picturi rupestre consta in faptul ca ele au permis "documentarea prezentei grupurilor prehispanice in Burgos, unde era ignorata pana in prezent".

Potrivit acestor desene, activitatile grupurilor nomade se concentrau pe vanatoare, pescuit si cules, dar pot fi observate si imagini cu caracter religios, astronomic si reprezentari ale faunei si ale florei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO