Concurs pentru cei care îşi doresc să devină astronauţi, lansat de Agenţia Spaţială Europeană. Cum poți participa

×
Codul embed a fost copiat

Agenţia Spaţială Europeană a lansat un concurs pentru cei care îşi doresc să devină astronauţi.

Pentru prima dată, şi România participă la această cursă. Se poate înscrie, aşadar, orice român care visează să ajungă în spaţiu, însă condiţiile nu sunt tocmai uşoare.

Cristian Lazăr este unul dintre românii interesaţi.

Cristian Lazăr, inginer spațial: „În fiecare zi ţintesc ochii sus spre cer, ziua la avioane şi noaptea la stele. Competiţia va fi mare, va fi o foarte mare şansă de noroc, nu doar de abilităţi. Iar eu, de obicei, am fost norocos în viaţa asta, poate şi acum va fi norocul de partea mea, pe lângă faptul că eu mă pregătesc de 15 ani să fiu astronaut, pe toate planurile: mintal, fizic, academic, profesional”.

Cei care îşi doresc să devină astronauţi au timp până la finalul lunii mai să trimită documentele către Agenţia Spaţială Europeană, care nu a mai organizat un astfel de concurs de peste 11 ani.

Citește și
agenția spațială europană
Agenția Spațială Europeană angajează astronauți pentru prima data în 11 ani. Care sunt condițiile
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Conditiile sunt destul de stricte: doritorii trebuie să aibă până în 50 de ani şi să aibă o diplomă de master în ştiinţe: inginerie, matematică, tehnologie, de exemplu, şi o experienţă de lucru de trei ani după absolvire. Poate cea mai importantă este însă starea psihică, pentru că un astronaut trebuie să fie calm şi să se descurce în condiţii de stres. Condiţia fizică bună este de asemenea esenţială şi le cresc şansele celor care au şi doctorat, un certificat de pilot sau au fost exploratori - alpinişti, de pildă”.

Femeile sunt încurajate să participe, însă condiţiile sunt la fel de stricte.

Silvia Batorii, inginer de sistem software pentru aplicaţii spaţiale: „Cred că este o oportunitate incredibilă şi rară de a face parte dintre puţinii aleşi să meargă în spaţiu, să reprezinte omenirea. Mi-aş dori foarte mult să văd pământul din spaţiu, e un vis pe care îl voi purta cu mine toată viaţa. Ideea e că din cauza unei probleme medicale, am o problemă oftalmologică, mă descalifică”.

În octombrie vor fi anunţaţi câştigătorii.

Marius Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române: „În următorii 2-3 ani va fi antrenat, după care va fi programat la unul din zborurile spre Staţia Spaţială Internaţională, în primul rând. Este probabil să continue programul Artemis pentru zbor cu echipaj uman pe Lună şi este aproape sigur că şi un astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene va fi selectat pentru primele zboruri pe Lună, în jurul anilor 2024-2025, adică aproape. Şi aceasta este o miză destul de serioasă”.

Se anunţă şi un salariu motivant, la nivelul funcţionarilor publici europeni. Viaţa de astronaut nu este deloc uşoară.

Marius Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române: „Austronautul e foarte chinuit din punctul ăsta de vedere. Trebuie să ai un program riguros, să facă nişte experimente pentru care repetă de nu ştiu câte ori pe sol, trebuie să facă asta, asta, asta, are un timp al lui foarte limitat, doarme doar în anumite locuri, în anumite poziţii”.

În spaţiu vor putea ajunge şi turişti. Nu foarte curând, dar există planuri serioase pentru un hotel spaţial. Aşa că visurile copiilor de acum vor deveni cel mai probabil realitate.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Agenția Spațială Europeană caută oameni capabili să zboare în spațiu
Agenția Spațială Europeană caută oameni capabili să zboare în spațiu

Cei care au visat să vadă stelele de aproape acum au o șansă reală. Pentru prima dată în ultimii 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) caută oameni capabili să zboare în spațiu.

Agenția Spațială Europeană angajează astronauți pentru prima data în 11 ani. Care sunt condițiile
Agenția Spațială Europeană angajează astronauți pentru prima data în 11 ani. Care sunt condițiile

Agenția Spațială Europeană (ESA) angajează astronauți pentru prima data în ultimii 11 ani.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.