Agricultura viitorului: pepeni cu gust de vanilie și roșia cu țepi

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Duminica 10 Septembrie 2017 18:51
Categorie: Stiinta

Agricultura viitorului ne va aduce pe tarabe pepeni albi cu gust de vanilie, dovlecei care seamănă cu un şarpe şi păstăi de fasole lungi de 60 de centimetri.

Sunt soiuri create de specialiştii de la staţiunea de cercetare din Buzău, care se pregătesc să le omologheze. Tot ei au reuşit să aclimatizeze roşia cu ţepi din Peru - care urmează să fie folosită pentru a obţine tomate româneşti, rezistente la secetă.

Pepenii galbeni cu aromă de vanilie au mărimea unei nuci de cocoş şi miezul alb. Că să îi obţină, cercetătorii de la Staţiunea Legumicolă din Buzău au muncit 20 de ani - timp în care au încrucişat mai multe soiuri din România, China şi Irak. La exterior, unii au coajă galbenă, alţii sunt albi.

Costel Vânătoru, cercetător stațiunea legumicolă Buzău: "Este foarte dulce şi puternic aromat. S-a creat acest soi pentru faptul că pepenii mari nu pot fi consumaţi la o singură masă şi atunci suntem nevoiţi să-l păstrăm şi atunci îşi pierde foarte mult din calităţi, ori acesta poate fi consumat la o singură masă şi atunci poate fi folosit proaspăt şi beneficia de aroma şi gustul lui deosebit."

Până când pepenii cu aromă de vanilie vor ajunge în pieţe va mai trece însă timp. Cercetătorii au nevoie de cel puţin 2 ani pentru că soiul să fie omologat şi brevetat. În serele staţiunii de cercetare din Buzău este în studiu şi roşia chery - cu tulpină plină de spini. Originară din Peru, a fost adusă în România în urmă cu 5 ani şi e folosită pentru a obţine, prin încrucişări, tomate rezistente la seceta şi dăunători.

Primul laborator de cercetare a cutremurelor de suprafață din România

Bianca Mușat, cercetător stațiunea legumicolă Buzău: "Se distinge prin multitudinea de ţepi prezenţi pe întregul organ vegetativ, atât pe tulpină cât şi pe frunză, cât şi pe fruct. Fructul este îmbrăcat în nişte bractei cu ţepi foarte agesivi. Fructul la maturitate devine roşu spre roşu închis şi are gust dulce acrişor."

Tot la Buzău, cercetătorii au reuşit să obţină un soi de fasole care are păstăile lungi de 60 de centrimetri.

Camelia Bratu, cercetător stațiunea legumicolă Buzău: "Păstăile sunt foarte lungi, el este productiv, sunt distincte prin faptul că păstăile sunt foarte crocante şi mult mai fine faţă de cele tradiţionale, nu mai formează acele ațe care ne deranjează."

Neobişnuit este şi dovleacul care seamă cu un şarpe. El a apărut după ce un soi de dovleac lung a fost încrucişat cu un castravete armenesc şi poate ajunge şi la 2 metri lungime. Noul dovleac - spun specialiştii - asigura producţii mari şi este mai rezistent la dăunători decât cel obișnuit.

Robotul care poate depista dacă cineva suferă de boli neuropsihice

Robotul care poate depista dacă cineva suferă de boli neuropsihice

VIDEO PROTVPLUS.RO

Modificare genetica

Modificarea genetică a bebelușilor, pe cale să devină o realitate

Maşina zburătoare, mai aproape de realitate. Un gigant aeronautic vrea să revoluţioneze transportul urban

Mumie veche de 2500 de ani, descoperită într-o necropolă. Cum i-a fost creată masca mortuară

Secretul mumiilor egiptene, descoperit într-o necropolă de lângă Cairo

NASA pregăteşte o tânără de 17 ani pentru a fi primul om pe Marte. La ce a trebuit să renunţe

Șobolanii amenință recifele de corali. Cum distrug rozătoarele ecosistemul

batrana

Cât de mult putem trăi? Rezultatul surprinzător al unui studiu

Un asteroid uriaș s-a apropiat de Pământ și poate fi văzut cu ochiul liber

O echipă internaţională de cercetători lucrează la un vaccin împotriva HIV

O echipă formată din 30 de medici, învinsă de inteligența artificială. Sarcina primită

Cercetătorii britanici au inventat WC-ul inteligent. Ce îţi spune când te aşezi pe el

Primul robot "astronaut" se va alătura personalului de pe Staţia Spaţială Internaţională