Robotul care poate depista dacă cineva suferă de boli neuropsihice

28-08-2017 14:14

Robot

Robotul Ludwig ar fi capabil să recunoască dacă o persoană suferă de depresie sau de Alzheimer.

Un cercetător al sectorului de Inteligență Artificială din Toronto susține că are nevoie de 45 de secunde pentru a stabili dacă o persoană suferă de probleme neurologice. În demersul său, specialistul este ajutat de robotul Ludwig, notează The Telegraph.

Se pare că robotul se bazează pe un algoritm care reușește să detecteze, în funcție de intensitatea vocală a persoanei, dacă aceasta suferă sau nu de Alzheimer sau de depresie.

Cercetătorul susține că prezicerile robotului au o acuratețe de 82%.

Specialiștii susțin că persoanele care suferă de Alzheimer au tendința de-a face pauze lungi între cuvinte, se folosesc de mai multe substrantive în vorbire și preferă să înlocuiască pronumele cu substantive. De pildă, vor prefera să spună „femeia”, în loc de „ea”. În plus, la acești pacienți se observă o tendință de-a simplifica descrierile, fără a da amănunte.

Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că robotul le este de mare folos, având capacitatea să detecteze ceea ce persoanei umane îi scapă. De pildă, variațiile de frecveță și amplitudinile vorbirii sunt unele dintre cele mai importante semne care se iau în considerare atunci când se dă diagnosticul. "Este foarte complicat pentru urechea umană, dar pentru un calculator totul este cuantificabil în mod obiectiv”, a declarat cercetătorul Frank Rudzicz.

Cu ajutorul robotului, doctorul Rudzicz a studiat 400 de variabile diferite în discurs, pentru care fiecare a alocat câte 45 de secunde.

Cercetătorii din domeniu susțin că această descoperire este o revoluție în lumea medicală. „Vrem să revoluționăm medicina”, a declarat Brendan Frey, un pionier al inteligenței artificiale.

Sursa: The Telegraph


VIDEO PROTVPLUS.RO