Robotul care poate depista dacă cineva suferă de boli neuropsihice
Robotul Ludwig ar fi capabil să recunoască dacă o persoană suferă de depresie sau de Alzheimer.
Un cercetător al sectorului de Inteligență Artificială din Toronto susține că are nevoie de 45 de secunde pentru a stabili dacă o persoană suferă de probleme neurologice. În demersul său, specialistul este ajutat de robotul Ludwig, notează The Telegraph.
Se pare că robotul se bazează pe un algoritm care reușește să detecteze, în funcție de intensitatea vocală a persoanei, dacă aceasta suferă sau nu de Alzheimer sau de depresie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetătorul susține că prezicerile robotului au o acuratețe de 82%.
Specialiștii susțin că persoanele care suferă de Alzheimer au tendința de-a face pauze lungi între cuvinte, se folosesc de mai multe substrantive în vorbire și preferă să înlocuiască pronumele cu substantive. De pildă, vor prefera să spună „femeia”, în loc de „ea”. În plus, la acești pacienți se observă o tendință de-a simplifica descrierile, fără a da amănunte.
Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că robotul le este de mare folos, având capacitatea să detecteze ceea ce persoanei umane îi scapă. De pildă, variațiile de frecveță și amplitudinile vorbirii sunt unele dintre cele mai importante semne care se iau în considerare atunci când se dă diagnosticul. "Este foarte complicat pentru urechea umană, dar pentru un calculator totul este cuantificabil în mod obiectiv”, a declarat cercetătorul Frank Rudzicz.
Cu ajutorul robotului, doctorul Rudzicz a studiat 400 de variabile diferite în discurs, pentru care fiecare a alocat câte 45 de secunde.
Cercetătorii din domeniu susțin că această descoperire este o revoluție în lumea medicală. „Vrem să revoluționăm medicina”, a declarat Brendan Frey, un pionier al inteligenței artificiale.
Sursa: The Telegraph
Etichete: robot, boala, depresie, alzheimer, stiinta, cercetare,
Dată publicare:
28-08-2017 14:14