Varsta nu tine cont de talent: Fraza care l-a dus in istorie pe "Capo di TOTTI capi"

fan Totti

Anii in care unii isi duc copii la scoala, iar altii numara banii facuti pana s-au lasat de fotbal, l-au intinerit pe italianul Francesco Totti. Povestea sa incepe incepe in 30 septembrie 2014, de la final spre start. De la 38 de ani spre debut.

La 38 de ani si 3 zile, Francesco Totti ramane cel mai de pret jucator italian din fotbalul mare. In timp ce legendarul Del Piero, si el ajuns la o varsta venerabila, a ales sa joace in campionate exotice, pentru un plus la salariu, Totti a ramas la Roma. "Unico grande amore" este versul de baza al imnului pe care Totti l-a auzit toata cariera: a jucat in alb-rosu toata viata.

Marti, pe 30 septembrie 2014, putin dupa ora 22.00, Totti era pe teren in meciul de Champions League de la Manchester. City, echipa seicilor veniti sa cumpere Anglia aproape cu totul, nu se temea deloc pentru rezultatul de pe 'City of Manchester Stadium'. Singurul pericol real pentru ei, singurul jucator care poate, fie si dintr-o deviere, sa schimbe logica jocului, era Francesco Totti. Italianul egala situatia pe tabela, dupa ce Manchester marcase repede, inca din minutul 4. Totti a inscris in minutul 23, un gol la capatul unei curse de pusti, in care a trecut de capitanul adversarilor - era goana dupa un record: acel gol din orasul Manchester l-a facut cel mai batran marcator din istoria Champions League, la 38 de ani si 3 zile.

 

Citește și
suporteri romani
Versuri controversate in noul imn al Nationalei de fotbal. "Pur si simplu inseamna ca si pe adversari si pe mamele lor"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"PUSTIULE, JOCI?"

In urma cu 21 de ani, Francesco era chemat de un 'anume' Vujadin Boskov sa joace primul sau meci la Roma. Legendarul sarb a antrenat si castigat trofee cat majoritatea antrenorilor doar viseaza sa aiba. La AS Roma singura sa realizare a fost ca 'l-a debutat' pe Totti. La 16 ani, cat avea atunci, Giallorossi ii faceau loc in echipa. Pustiul nascut la Roma incepea adevaratul fotbal cu o victorie in fata Bresciei, 2-0. Brescia, antrenata de nimeni altul decat Mircea Lucescu.

Nu a castigat vreodata Champions League, nici Europa League, sau Cupa UEFA, asa cum se numea pana in anii trecuti. A reusit un titlu, doua Supercupe si doua Cupe cu AS Roma. Veteranul de astazi pare sa fie in cel mai fericit moment din cariera: acest record personal vine pe fondul unor ratari care fac jucatorii sa renunte la cluburile care i-au format - e teribil sa alegi sa ramai la echipa care termina mereu pe locul 2. Francesco are 7 locuri 2 in Italia, 6 finale de Cupa pierdute si alte 3 de Supercupa, toate la AS Roma... Aici mai punem si o finala de Campionat European, pierduta in 2000 de Italia, cand Francesco a iesit cel mai bun om de pe teren.

 

"VREI SA AJUNGI CA EL?"

Cel mai important moment de bucurie colectiva a fost in 2006, cand Italia castiga, nesperat, Campionatul Mondial. Finala de atunci a fost si ultima sa convocare la nationala. S-a retras in plina glorie, campion mondial, la nici 30 de ani.

Intr-o buna zi, antrenorul Mancini voia sa transfere un jucator la noul sau club - Manchester City - si epuizase toate metodele sa-l ia pe unul dintre jucatorii celor de la Roma: "Vrei sa ajungi ca Totti... un mare jucator care nu a castigat niciodata nimic?". Antrenorul i se adresa unuia ditre starurile echipei, Daniele De Rossi, dorit in acel moment chiar de echipa seicilor din Anglia. Afland de intamplare, pe Francesco nu l-a deranjat comparatia urata. Mancini a plecat in 2013 de la City, insa Totti si De Rossi au ramas la Roma, acolo unde au jucat intotdeauna. Aici e diferenta.

58 de selectii si 9 goluri are Totti la nationala; 52 de aparitii si 17 reusite are Francesco in Champions League; de 23 de ani joaca la AS Roma. Pe site-urile de statistica, in dreptul rubricii 'Transfer Fee' e o liniuta: Totti nu a costat niciodata nimic. A fost mereu acolo.

Daca va juca in majoritatea meciurilor din acest sezon, in campionat, Francesco ajunge in top 3 jucatori cu cele mai multe meciuri in Italia. In clasamentul celor mai buni marcatori all-time este pe locul doi, cu 235 de goluri. E jucatorul care detine toate recordurile posibile ca prezente si numar de goluri la AS Roma, indiferent de comepetitie. Ultima data a semnat un contract valabil pana la 1 ianuarie 2016, cand va avea deja 39 de ani si 3 luni.

Totti merita toate desenele de pe zidurile Romei, oras care ii sta la picioare. E unul dintre putinii care scapa de furia marilor rivali de la Lazio cand intra pe teren. E un jucator care si-a riscat cariera la 29 de ani, cand a condus magistral Italia spre titlul mondial: a jucat cu suruburi si tije metalice la glezna, pentru ca piciorul sau sa nu se dezintegreze. Da, un jucator "care nu a castigat niciodata nimic".

Ionut Curea
[email protected]

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Un copil de 11 ani bolnav de cancer a fugit din spital pentru un moment unic:
Un copil de 11 ani bolnav de cancer a fugit din spital pentru un moment unic: "Nu credeam ca o sa mai ajung sa vad asta"

O poveste cu adevarat impresionanta desrpe frumusetea fotbalului vine din Anglia.

Versuri controversate in noul imn al Nationalei de fotbal.
Versuri controversate in noul imn al Nationalei de fotbal. "Pur si simplu inseamna ca si pe adversari si pe mamele lor"

Federatia Romana de Fotbal a lansat imnul oficial al echipei nationale, compus de trupa Iris si care contine o serie de versuri interzise minorilor.

A salvat FC Barcelona de la faliment, insa a murit in saracie. Povestea lui Don Patricio O'Connell, o legenda a fotbalului
A salvat FC Barcelona de la faliment, insa a murit in saracie. Povestea lui Don Patricio O'Connell, o legenda a fotbalului

Povestea lui Don Patricio O'Connell este una dintre cele mai frumoase scrise pe terenul de joc. A disparut insa nedrept si nedemn pentru o legenda.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.