Vrei porc de Craciun? Gasesti pe internet cu 5-10 lei/kg
Vedeta sezonului de cumparaturi de anul acesta ramane porcul, pe care taranii il vand chiar si pe internet. Nu indraznesc sa ceara mai mult ca anul trecut, de frica sa nu ramana cu marfa in cocina.
Pentru un kilogram de carne de porc viu, crescatorii vor de la 5 pana la 10 lei, iar in pret intra si transarea si transportul.
Specialistii ne indeamna sa fim prudenti. Porcul natural, crescut in conditii ecologice trebuie sa respecte anumite conditii. Sa fie un animal care nu a fost hranit cu nutreturi, concentrate chimicale, care nu a fost injectat cu hormoni de crestere.
Cerealele din hrana sa, trebuie sa fi fost cultivate fara fertilizator, fara chimicale. Si cel mai important, porcul ecologic trebuie sa aiba un certificat eliberat de Ministerul Agriculturii.
Totusi, oricat de ecologic ar fi, porcul are nevoie si de publicitate. Pe langa sutele de afise care au aparut deja prin sate, oamenii au inceput sa publice anunturi si pe internet.
Preturile sunt negociabile, insa kilogramul de porc in viu costa cam 5 lei in Bacau si Botosani. Ajunge la 7, cel mult 8 lei la Cluj, Constanta si Iasi. Cel mai scump este in Bucuresti si Galati: 10 lei.