Vezi prognoza meteo pentru Romania si Europa

12-02-2009 00:00


Atentionarea privind ninsoarea si viscolul ramine valabila pana vineri dimineata. Apoi vin alte ninsori, mai consistente in nord, centru si vest.

Presiunea atmosferica se va mentine la valori scazute in Peninsula Balcanica si in estul Marii Mediterane. In rest, va domina presiunea ridicata, adica un camp anticiclonic. 

Mai neobisnuit este faptul ca centrul acestui camp anticiclonic se afla deasupra Insulelor Britanice, zona dominata de obicei de ciclonii atmosferici si de ploi. 

Precipitatiile, de la ploi la ninsori, vor fi in legatura cu zona de presiune scazuta din sud-estul continentului.

Asadar, le gasim in Balcani, in tarile centrale si cele sud-estice. Masa de aer rece se extinde catre sud si va influenta o buna parte a continentului.

Doar in sud-vest asistam la patrunderea "timida" a unei mase de aer mai cald. 

Revenind la tara noastra, noaptea ne-aduce ninsori in Moldova, in Maramures, Transilvania, Crisana si Banat. Mai abundente vor fi ninsorile din nordul Orientalilor si al Moldovei. Vantul se va inteti in majoritatea zonelor, iar in nord va lua aspect de viscol. Temperaturile coboara sub pragul inghetului in aproape toata tara. Valori peste zero vor fi doar in Dobrogea.

Vineri, vremea se raceste mai ales in vest, in centru si nord, pe unde va continua sa ninga. In celelalte zone va aparea si soarele, iar ninsorile vor fi sporadice. Vantul ramane activ in sud si vest, presiunea atmosferica va creste, iar maximele se vor opri pe la 7 grade.

In Bucuresti se insenineaza, vantul se inteteste si se lasa frigul. Vineri se anunta vreme schimbatoare, cu innorari temporare, vant si o maxima de 4-5 grade.

La munte: vreme rece si ninsori viscolite. Pe timpul noptii va continua sa ninga in Orientali, iar vineri ninsori mai consistente sunt asteptate in Apuseni si in Muntii Banatului. Stratul de zapada a mai crescut, cel putin pe Valea Prahovei si in Meridionali.

Sambata va mai ninge slab prin vest, nord-vest si centru, iar presiunea va continua sa creasca. Duminica ne asteapta vreme rece, innorari consistente si un pic de ninsoare in sud-vest, in centru si nord-est. Vantul va sufla mai tare prin estul tarii.

Ziua de luni se anunta si mai rece, la fel de inchisa, dar cu precipitatii slabe prin sudul tarii: este vorba ninsoare.

VIDEO PROTVPLUS.RO