Vezi aici cum ne-ar putea afecta cenusa vulcanica sanatatea!

Ultima actualizare: 19-10-2012 10:34

Sanatatea ne este pusa in pericol daca cenusa vulcanica va ajunge la o altitudine mai mica de 2.000 de metri, adica daca cel mai sumbru scenariu pomenit de autoritati se adevereste.

Probleme pot avea in primul rand la aceia dintre noi care sufera de boli respiratorii. Si afectiunile oculare se pot inmulti, mai ales daca vorbim despre purtatorii de lentile de contact.

Particulele din compozitia cenusii vulcanice vor ajunge intr-un final pe pamant. Cat de multe si cat de repede, depinde doar de curentii de aer.

"Componentele principale care intereseaza in acest moment sunt siliciu si oxigenul combinate in acest bioxid de siliciu", spune Victor Mocanu, decan Facultatea de Geologie si Geofizica.

Iar aceste particule sunt periculoase daca ajung la nivelul ochilor. Pot provoca boli oculare inflamatorii de timpul conjunctivitelor. Cele mai afectate, insa, vor fi persoanele care poarta lentile de contact.

"Leziunile produse de lentilele de contact si asa sunt foarte grave atunci cand ele apar, iar daca exista si aceasta noxa e bine sa nu purtam in aceasta perioada. Cenusa vulcanica se poate aseza intre cornee si lentila de contact si poate provoca leziuni foarte grave", a declarat Monica Pop, director Spitalul de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

Tot aceste particule microscopice pot afecta si aparatul respirator. Cei mai afectati sunt aceia care sufera de boli pulmonare cronice, si aici intra aproape 800.000 de pacienti, cat spun statisticile de bolnavi cu BPOC din Romania.

Ca sa tinem cat mai departe pericolul, barierele naturale ale organismului sunt foarte importante, ne spune secretarul de stat Adrian Streinu Cercel.

"Parul din nas reprezinta un lucru deosebit de important. Este inestetic, dar reprezinta o bariera impotriva particulelor. Ar fi bine sa mai lasam partea estetica pentru urmatoarele cateva saptamani deoparte si sa lasam natura sa-si faca treaba asa cum stie ea mai bine", spune Adrian Streinu Cercel.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda persoanelor care au afectiuni pulmonare sa evite iesirile in aer liber si sa stea in casa pentru a nu fi afectate de o eventuala cadere pe sol a cenusii vulcanice. Avertismentul este adresat in special celor care au emfizem pulmonar, astm sau bronsita.

Recomandarile sunt valabile numai daca particulele vor ajunge mai jos de 2.000 de metri. Autoritatile ne vor tine la curent.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO