Vatamarea fatului, infractiune! Ginecologii, speriati de noul cod penal!

Ultima actualizare: 10-10-2012 05:06

Medicul care raneste in vreun fel un copil in timpul sarcinii sau la nastere isi risca libertatea. Conform noului Cod Penal, aflat in dezbaterea Parlamentului, vatamarea fatului se considera infractiune.

Prevederea a starnit deja mania ginecologilor. Acestia spun ca, daca actul de vatamare al fatului va fi infractiune, se vad pusi in postura de a nu intra in sala si a nu mai asista la nasteri.

Asta pentru ca oricand se pot intampla accidente, neprevazute si incontrolabile, de care medicii pot, mai apoi, sa fie invinuti penal.

Alti ginecologi spun ca nu vor mai face nasteri decat prin cezariana. Chiar si atunci, vor cere in scris mamelor sa isi asume eventualele probleme.

Conform noului proiect de Cod Penal, cei care produc leziuni fatului in timpul sarcinii sau al nasterii risca sa faca inchisoare de la un 1an la 7 ani. In plus, medicul isi poate pierde si dreptul de a mai profesa.

Proiectul de cod penal va intra in atentia Guvernului care intentioneaza sa isi asume raspunderea in luna mai .

ART. 200 VATAMAREA FATULUI

(1) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a impiedicat instalarea vietii extrauterine, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

(2) Vatamarea fatului in timpul nasterii, care a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

O injectie administrata incorect, o investigatie invaziva facuta prost sau o fractura provocata care ar putea duce la vatamarea sau la moartea fatului ii poate arunca pe medicii ginecologi direct dupa gratii.

Specialistii se simt lezati si nu ascund asta.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, considera esentiala introducerea acestui articol in Codul Penal pentru protectia vietii in devenire. Numai de la inceputul acestui an, mai multi parinti au reclamat ca diversi medicii ginecologi din tara le-au nenorocit copiii.

Ultimul caz este cel al unui bebelus nascut la maternitatea din Ploiesti, care risca sa ramana cu o mana paralizata si cu cealalata fracturata. Toate aceste sesizari sunt in atentia Colegiului Medicilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO