Terapia prin gatit, preferata de psihologii din Occident, ajunge si la noi. Cine sunt cei care ar putea beneficia de ea
O noua metoda de terapie pentru copiii din centrele de plasament care au suferit abuzuri a ajuns si la noi in tara.
Preferata de psihologi in Occident, terapia prin gatit ajuta copiii traumatizati si izolati sa invete sa comunice si sa se deschida fata de altii. Paul Siserman, fost concurent Masterchef a adus acest tip de terapie la Academia de gatit din Cluj si vrea ca cel putin 10 copii din centrele de plasament sa urmeze programul. Cei mici vor invata sa prepare mancaruri care nu implica folosirea cutitelor. De pilda sushi.
Paul Siserman alaturi de fiica sa: "Luam orezul si vii si il pui pe alga, il intinzi frumos cu toate degetelele. Pui castravetele cum am zis, pe mijlocul orezului si prinzi cu degetelele mari si cu degetelele astea, prinzi castravetele. Si rulam pana unde? Pana la marginea algei."
Fetita lui Paul Siserman "Farfuria este gata. Pofta buna!"
Bucatarii care vor preda la aceste cursuri vor fi asistati de un psiholog si de un sociolog. Astfel, cei mici vor fi incurajati sa comunice si sa imparta, pentru ca incet incet sa isi depaseasca temerile si sa redevina sociabili.
Florin Trisca, bucatar: "Reactioneaza foarte bine la ceea ce le aratam. Pentru ca inseamna coordonare, rabdare, comunicare si ajutor si echipa, iar asta vrem noi sa facem, sa reusim sa cream un mediu propice pentru ca ei sa se dezvolte altfel decat au facut-o pana acum."
Paul Siserman: "Vor face incepand de la prajiturele, sushi, blaturi de pizza."
Terapia educationala prin gatit a dat deja rezultate bune in Occident, unde a fost implementata in mari spitale si clinici. Franta si Belgia o aplica insa doar pentru adulti. Metoda este folosita pentru tratarea anxietatii, depresiei sau in cazul celor care au sindrom ADHD.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, anxietate, Psihologie, depresie, masterchef, adhd,
Dată publicare:
23-10-2016 18:07