Prima zi de scoala: ce are nevoie un copil sa auda de la parinte si cum reuseste acesta sa nu transmita propriile probleme
Azi incep scolile si gradinitele. Luni dimineata invitam parintii sa se gandeasca la prima zi de scoala din propria copilarie. Ce v-a lipsit atunci incercati sa obtineti inconstient de la propriul copil si nu e corect fata de acesta!
Luni dimineata va punem o intrebare: cat de des in relatia cu copilul dumneavoastra ii cersiti acestuia apreciere? Pentru ca e ceva ce parintele NU are voie sa ceara de la cel mic!
Un exercitiu aparent ciudat, dar foarte simplu de urmat, poate fi de ajutor in prevenirea unei astfel de situatii, care nu reprezinta mimic altceva decat reminiscente ale unui trecut mai putin satisfacator. Puneti pe hartie tot ce v-a lipsit pana la varsta de 24 de ani. Iata cum va e de folos autoevaluarea!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Incepe scoala si odata cu ea incep asteptarile de la copil – note mari, victorii sportive, cat mai putine probleme cu profesorii si colegii. Incercati sa nu va ganditi ce vreti de la propriul copil si puneti-va o intrebare simpla: Ce v-a lipsit dumneavoastra cand erati copil? Ce v-a lipsit veti incerca sa obtineti, inconstient, de la propriul copil si NU e corect fata de acesta.
Gaspar Gyorgy, psiholog: "Daca eu indraznesc sa spun, da, mi-a lipsit aprecierea din partea parintilor, cat de des in relatia cu copilul meu ii cersesc acestuia apreciere? E ceva ce parintel nu are voie sa ceara. Ii incurajez pe parinti sa scrie povestea lor de viata de la 0 la 24 de ani si sa treaca in dreptul fiecarei varste nevoile, sa vedem in ce masura au fost indeplinite."
De ce e util exercitiul?
Mi-a fost frica cand eram copil! Si parintii nu m-au linistit atunci. Ce stiu la varsta adulta? Ca nu ma pot baza pe ceilalti. Imi doream sa fiu incurajat de catre parinti si nu m-au incurajat!. Ce stiu la varsta adulta? Ca depind de aprecierile celorlalti. Tot ce v-a lipsit in copilarie poate fi rezolvat la maturitate daca va aduceti aminte de acele evenimente si constientizati ca le-ati depasit.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Ce e foart important este sa-mi constuiesc o viata un pic mai mare, care sa poata contine aceasta suferinta. Altfel spus, sa am o viata un pic mai mare ca suferinta sa nu mai fie egala cu viata mea."
Gaspar Gyorgy, psiholog: "E important sa ne conectam la aceasta suferinta pe care nu am procesat-o in copilarie. E bine sa facem asta, e o dovada de respect, sa constientizam si ce-I mai importan sa constientizam ca am supravietuit. Si nu mai suntem copii vulnerabili."
In felul acesta nu cereti propriului copil ce voiati dumneavoastra sa primiti cand erati de varsta pre-scolara si scolara.
Inaintea oricarui eveniment - prima zi de scoala este un eveniment - copilul are nevoie sa AUDA ca il incurajati. Are nevoie sa fie linistit de parinte, daca ii este teama. Are nevoie sa stie ca NU aveti asteptati de la el, ci ca ii sunteti alaturi si rezolvati IMPREUNA problemele inerente.
Sursa: Pro TV
Etichete: copil, parinti, Psihologie, csid, parenting, prima zi de scoala,
Dată publicare:
12-09-2016 09:15