Studiu: unul din doi romani castiga mai putin decat in 2009

19-09-2010 00:00


Buget

50% dintre romani au redus cheltuielile pentru anumite categorii de produse si servicii, precum alimente, utilitati si cele legate de vacante si concedii. In plus, nici electrocasnicele sau mobila nu mai sunt prioritare.

Un studiu realizat pentru Mediafax de compania 360insights, arata ca 52% dintre romanii din mediul urban au inregistrat scaderi ale venitului in 2010 comparativ cu 2009.

Daca in aprilie-mai descresterea era indicata doar de persoanele de peste 35 de ani, cu nivel scazut de educatie, de muncitori calificati sau necalificati, in lunile iulie-august plaja celor afectati s-a largit, scaderea veniturilor fiind resimtita si de persoanele de peste 25 ani, cu educatie si venituri medii sau scazute.

66% sunt in cautarea unor noi surse de venit

Cautarea de noi venituri vine in principal din nevoia de a sustine principalele cheltuieli ale unei gospodarii, 85% dintre cei care cauta noi surse de castiguri avand ca scop prioritar achitarea cheltuielilor de baza ale casei. Procentul ramas, de 15%, este rezervat celor care vor noi surse de venit pentru a-si mentine zona de confort creata pana acum.

50% dintre romani au redus cheltuielile pe care le faceau de regula, inainte de criza.

29% din cei intervievati sustin ca se gandesc sa mearga la munca in strainatate, pentru a castiga mai multi bani, printre acestia regasindu-se in principal romanii fara loc de munca, precum si cei cu un nivel mai scazut de educatie sau venit.

La polul opus, cercul celor optimisti, neatinsi de criza, este destul de restrans. Astfel, doar 14% dintre romanii din mediul urban afirma ca nu au fost afectati de criza, ci dimpotriva le merge din ce in ce mai bine.

Cititi pe larg despre studiul 360insight, pe www.mediafax.ro!

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO