1 din 5 studenți are probleme emoționale: teamă, anxietate și depresie
Perioada studenției nu înseamnă doar stres în sesiune și distracție în cămin, ci vine, pentru unii tineri, cu stările de teamă, anxietate și chiar depresie.
Potrivit unui studiu, 1 din 5 studenți trece prin momente dificile de adaptare. Pentru a-i putea ajută în timpul facultății, profesorii și angajații din căminele de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, urmează cursuri de psihologie și consiliere.
Iulian este student în primul an la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Pasionat de artă, a renunțat să își urmeze visul, în speranța că va câștigă mai mulți bani din Științele Administrative. Acum nu e sigur că a făcut cea mai bună alegere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iulian, student: "Mă așteptăm să fie mai lejer, încă mă gândesc la altceva: actoria, muzică, partea artistică, dar cu astea nu te descurci așa bine pe viitor."
Potrivit unui studiu, 1 din 5 studenți se confruntă cu probleme emoționale, de adaptare sau de depresie, în timpul facultății.
Reporter: “Te gândești la ce înseamnă și un viitor loc de munca?
Ana Maria, studentă: Asta e problema cea mai mare și deja mă gândesc chiar dacă sunt anul 2. Câteodată rămâi chiar dezorientat și nu mai știi ce să alegi și zici dacă mama a zis asta poate are dreptate."
Gabriel, student: "Dacă ai învățat și ai fost integralist, ai mari așteptări de la tine. Viitorii angajatori au multe așteptări de la noi."
Astfel de temeri ale studenților, i-au determinat pe cei din conducerea Universității Alexandru Ioan Cuza să vină cu soluții. Așa că profesorii și angajații din campusuri participă la cursuri de psihologie și consiliere, ca să învețe să îi îndrume pe tinerii dezorientați. Mai ales că puțini cer ajutor, din proprie inițiativa.
Camelia Pădurariu, administrator cămin: "Trebuie să-i asculți și să te pui în locul lor. Au probleme de adaptare. Cazul cel mai trist este când nimeni nu bagă de seamă."
Silviu Tiță, conferenţiar Facultatea de Economie: "Avem studenți mulți care au părinți plecați în străinătate la muncă, au fost crescuți de bunici. Ei simt o nevoie emoțională."
Ionel Humelnicu, conferențiar Facultatea de Chimie: "În primul rând sunt problemele sociale, familiale, dar și de finanțare care sunt determinante în comportamentul studentului în mediul academic."
Irina Șubredu, psiholog:"Nu există un portret robot, există însă câteva semne de îngrijorare, la nivel comportamental, de comunicare sau de limbaj adică studenți care absenteaza foarte mult, sunt apatici, fie se afirmă foarte mult să atragă atenția, fie nu se afirmă deloc și se retrag.
Temerile și îndoielile apar și în cazul tinerilor care termină facultatea.
Alma Andrei, consilier în carieră: "Constată că s-a încheiat o etapă din viață lor și trebuie să facă ceva, altceva și crește dezorientarea. Se tem că nu au suficiente cunoștințe, abilități."
Potrivit specialiștilor, stările de depresie sau probleme de comportament sunt accentuate în perioada studenției. De cele mai multe ori, din păcate, în loc să ceară și să primească ajutor, tinerii se izolează și ies foarte greu din acest impas emoțional.