Studenții japonezi, încântați de traiul din România: ”Viața e mult mai relaxantă”

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca s-a extins până în... Japonia. De luna aceasta, are un birou propriu în Kobe.

Astfel, se deschid uși spre noi oportunități pentru studenții și profesorii ambelor instituții.

In plus, prin această colaborare, universitatea din Cluj își propune să atragă în România investitori din Asia.

Yuta are 21 de ani și e student în anul doi la Economie, la Universitatea Kobe din Japonia. Dar, pentru că Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj, a încheiat un parteneriat cu această facultate, Yuta are ocazia să învețe economie - timp de un an - de la profesori români.

Imai Yuta, student japonez: "Eu am fost curios să văd și să învăț o altă economie decât cea japoneză. Cursurile sunt mult mai interactive aici. În Japonia nu e așa. Îmi place orașul acesta. E și mult mai ieftin decât în Japonia. Acolo plătesc de 10 ori mai mult pe lună ca să stau la cămin."

Mio a venit în urmă cu doi ani la Cluj, unde este studentă. România a cucerit-o repede și e hotărâtă să rămână în țara noastră.

Mio Sekiya, studentă japoneză: "Viața e mult mai relaxantă și oamenii sunt prietenoși aici. România și Japonia sunt foarte diferite și ar fi foarte bine dacă românii și japonezii experimentează o altă cultură."

Pana acum, aproximativ 20 de tineri români și japonezi au beneficiat de acest program.

Ioan Alin Nistor, decanul Facultății de Business, UUB Cluj : "Nu a fost ușor, a durat câțiva ani buni. Prin această colaborare ne dorim să apropiem cele două țări, cele două universități și să intensificăm schimburile de profesori și studenți."

În luna iunie a acestui an, Universitatea Babeș-Bolyai a deschis la Cluj Napoca și un centru cultural japonez, unde studenții străini fac voluntariat și îi învață pe români limba și cultura japoneză.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO