Strainii ne ademenesc medicii cu salarii de 12.000 de euro!

16-10-2009 00:00


UPDATE: Operatia a reusit, doar ca pacientul, adica sistemul nostru sanitar, este mort, explica medicii, care vor sa fuga departe de spitalele romanesti.

 


Au obosit sa lupte cu saracia cronica din sistemul romanesc, in cladiri care stau sa de darame. Dovada ca, in numai doua zile, companiile de recrutare au strans peste 2.000 de CV-uri la un targ din Capitala, unde au fost puse la bataie 4.000 de locuri pentru specialisti, in tari ca Austria, Germania, Marea Britanie ori Franta, dar si in locuri mai indepartate, ca Australia, Noua Zeelanda sau Orientul Mijlociu.

Medicii s-au grabit sa ajunga la Facultatea de medicina din Bucuresti, pe care multi au absolvit-o crezand ca tara le va respecta pregatirea. S-au convins ca nu este asa, iar sambata au vrut sa afle unde isi pot face meseria in conditii civilizate.

Firmele de recrutare le promit salarii intre 6 si 12.000 de euro, plus conditii de munca decente. Cele mai mici salarii pentru medicii rezidenti si absolventi sunt in Germania si ajung la 2.000-3.000 de euro, adica si de 10 ori mai mari ca la noi.

Pe langa experienta si cunostinte solide, firmele de recrutare cer si cunoasterea unei limbi straine.

Potrivit organizatorilor targului de recrutare, medicii din Romania au cel mai mic salariu din Uniunea Europeana.

Asadar, ne paste un diagnostic grav: tara fara medici. In vreme ce exista chiar si mii de romani in grija unui singur doctor, iar unii bat kilometri pana la primul specialist, statisticile arata ca un medic din trei pleaca sa ingrijeasca straini.

In 2009, 3.000 de medici romani au plecat sa lucreze peste mari si tari. Cifra cu 30% mai mare decat cea de anul trecut.

VIDEO PROTVPLUS.RO