Sportul,luat in serios intr-un final.Alesii vor 3 ore pe saptamana in scoli

Dată publicare: 19-10-2010 00:00
Dată actualizare: 03-09-2012 18:49


In pas alergator a trecut prin Senat o noua lege care impune cel putin trei ore de sport pentru elevii de gimnaziu si liceu. Daca proiectul primeste unda verde si de la deputati, copiii vor fi obligati sa ia in serios materia numita Educatie fizica.

O idee binevenita, spun medicii, confruntati cu sute de cazuri de obezitate infantila. Multi elevi ies agale din scoala, chit ca au ora de Educatie fizica. Nu este nici pe departe materia lor preferata. Doar de frica absentelor se face o ora de sport pe saptamana. Asta desigur daca elevul nu se descurca si nu gaseste un doctor care sa ii inventeze o boala. Grav este ca nici parintii lor nu se gandesc la consecinte.

Efectele lipsei de efort si din partea elevilor, si din partea scolii de a impune apasat orele din programa sunt dintre cele mai nocive. In Romania, un copil din 10 este supraponderal, iar unul din 60 sufera de obezitate extrema.

Insa, daca Legea sportului trece de Parlament elevii vor avea trei ore obligatorii pe saptamana. La fel cum se intampla in toata Uniunea Europeana.

Nu degeaba i se spune "educatie" fizica. Cele trei ore pe saptamana ar implica, pentru romani, si o schimbare de mentalitate, dupa ce multi ani sportul, ca si dirigentia, au fost inlocuite fara multe ezitari cu matematica sau limba romana.

Pentru o vreme, sportul a fost chiar proba la bac. Astfel, in jur de 15.000 de elevi au incercat anual sa ia usor o nota mare fara sa invete. Multi s-au pacalit insa, pentru ca in timpul liceului au chiulit.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO