Speriați de facturi, românii iau cu asalt magazinele ca să cumpere becuri economice și prize inteligente. Ce prețuri au
Cu facturi tot mai mari la curent, românii fac tot posibilul să consume mai puțină energie. Majoritatea schimbă becurile vechi din casă.
Alții cumpără sisteme inteligente care se sting ori se aprind numai la nevoie și pot fi controlate prin intermediul unei aplicații. În ultimele trei luni, magazinele de profil au înregistrat vânzări și cu 20% mai mari, față de aceeași perioadă a anului trecut.
”Cel cu fasung mic, cel mai puternic este de 7 W, care echivalează 60, cel cu fasung mare porneste de la 70 de w si ajunge la 150-200 de w – sunt și becuri pentru spoturi – trebuie să fim atenți la puterea becurilor”.
Într-un magazin de bricolaj din Capitală, angajații aprovizionează uneori și de patru ori pe zi raioanele cu becuri. Cele mai mari vânzări sunt la becurile economice, care consumă, în general, 10 W. Prețurile pornesc de la 10 lei, dar pot ajunge până la câteva sute de lei.
Cumpărător: „Mai am de schimbat încă trei becuri, în rest am schimbat cam totul.”
Reporter: Câte ați cumpărat?
Cumpărător: „Cred că de la începutul lunii vreo 10-15 bucăți. Cam 15 lei becul pe bucată – în total 250 de lei. Becurile acestea o să le pun în pivniță, și acolo am pus ceva mai ieftin. În pivniță se folosește mai puțin lumina”.
Ce fel de lumină recomandă specialiștii
Cumpărător: „Am cumpărat, cred, că vreo 20 – toată casa și pe afară. Se simte. Factura este vreo 250, înainte era mai mult, cred că aveam însă vreo 350 de lei”.
Pe lângă consum, contează și ce lumină are becul. Astfel, lumina caldă, spun specialiștii, este potrivită pentru zonele de relaxare ale camerei, cum sunt dormitoarele, camera copilului, living-ul sau coridoarele. Atenție, însă, scade puterea de concentrare și obosește ochii.
În schimb, lumina rece și cea neutră sunt potrivite pentru spații de lucru, în birou sau în bucătărie.
Ana Marian Pădean, consultant vânzări: „Au crescut vânzările, cu 20%. Toate genurile de becuri, pentru spot, pentru corpuri de iluminat, cu fasung mic, cu fasung mare, toate să fie economice”.
La fel stau lucrurile și în alt magazin. Fiecare client cumpără între cinci și zece becuri.
„Aici mai avem o variantă de becuri cu telecomandă, care îi ajută pe oameni să schimbe lumina becului, intensitatea, le pot opri și porni oricând are nevoie de ele - acestea sunt 38 de lei – setul de două bucăți”.
Căutate sunt și prizele inteligente. Cu ajutorul unei aplicații mobile puteți controla și vedea consumul în timp real.
Din noiembrie începe programul Rabla pentru becuri
„Putem vedea consumul curent din priză, consumul total pe care priza l-a consumat în momentul în care televizorul a fost deschis, tensiunea – poate sunt zone unde nu avem o tensiune suficientă în rețeaua electrică. La fel ne putem ține o contorizare a curentului și la finalul lunii să vedem ce consum are produsul pe care noi îl ținem în această priză”.
Marian Moise, manager de magazine: „Au început să se intereseze pentru această categorie de becuri și se vede o educare a clienților. Dacă la început veneau doar să întrebe, acum vin și cumpără. Și-au dat seama că cumpărînd aceste becuri economice economisesc până la 60-70 la sută față de un bec incandescent vechi”.
Vânzările nu sunt însă la fel de mari si la electronice și electrocasnice, spun reprezentații magazinelor. Asta, deși aparatura inteligentă apărută recent consumă mai puțin.
Din noiembrie, promit autoritățile, ar trebui să înceapă și programul Rabla pentru Becuri. Ghidul este pus în consultare publică, iar bugetul ar urma să fie suplimentat săptămâna următoare. Suma se ridică la 400 de milioane de lei.