Bisericile au luat măsuri pentru economisirea energiei. Au fost schimbate ferestre, becuri și montate termoconvertoare
Cu facturi de mii de lei, la lumină și căldură, și bisericile sunt nevoite să ia măsuri. Sutele de becuri din candelabre, de pildă, vor fi aprinse doar de sărbători, iar căldura va fi pornită cât mai târziu cu putință.
Unii preoți, ajutați de enoriași, au investit zeci de mii de lei și au înlocuit becurile și geamurile. Iar reprezentanții bisericii romano- catolice au anunțat că vor instala panouri solare pe Catedrala Sfântul Iosif.
Gabriel Cazacu, preot mănăstirea Cașin București: „Ne-am gândit să împărţim biserica în zone, acolo unde se slujeşte acolo se aprinde şi lumina. Şi exemplificăm, iată, aprindem numai jumătate din becurile din acest candelabru pentru că aici se slujeşte taina sfântului maslu şi iluminăm numai această zonă.''
De altfel, au fost schimbate şi becurile din altar ori de pe candelabre cu unele cu led. Investiţia numai în această biserică a ajuns la 5 mii de lei.
De acum, spaţiul bisericesc, mediul în care ne vom ruga va fi mult mai intim. Într-o biserică, de pildă, sunt peste 350 de becuri, toate vor fi aprinse doar la sfânta liturghie, adică duminică şi de sărbători - în rest se folosesc doar candelele de jur împrejur cum este şi în acest moment şi care şi oricum sunt cu led pentru a face economie."
Tot aici, la Mănăstirea Caşin, au fost schimbate şi toate geamurile.
Gabriel Cazacu, preot: „Am schimbat sticla, e o sticlă specială care permite o luminozitate mai puternică în interior dar şi un confort termic sportit''
În altar, părintele Gabriel Cazacu a instalat şi termoconvectoare care vor reduce costurile cu 30%. Cu aceste măsuri, facturile pentru energia electrică şi încălzire în toată biserica de 3 500 metri pătraţi ajung la 10 mii de lei lunar, altfel ar fi triple.
O biserică de pe Calea Dorobanţilor din Capitală are o suprafaţă de 200 de mp şi are contract pentru energia termică cu firma Radet, iar într-o lună de iarnă factura ajunge la 9 mii de lei. Deocamdată nu e încălzită, abia după 1 noiembrie. Fiind un lăcaş de cult deschis zilnic pentru oameni, căldura nu va putea fi oprită nici în zilele din timpul săptămânii.
Şi reprezentanţii Bisericii romano-catolice din România au anunţat că au luat mai multe măsuri pentru a reduce costurile. La Catedrala Sfântul Iosif, unde utilităţile depăşesc 15 mii de lei lunar, vor fi instalate panouri solare.
Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Romano-Catolică: ''Multi colegi care au spaţii mai mici cum ar fi capelele laterale renunţă în această perioadă la celebrarea liturghiilor în biserica pentru a se restrânge în aceste spaţii mai restrânse şi mai ieftin de încălzit şi sunt destul de mulţi care fac asta o iniţiativă a multor colegi este de a identifica fonduri pentru a -i implementa panouri voltaice sau pentru încălzirea apei menajere ca să depindă cât mai puţin de reţeaua naţională şi în acest sens deja unii colegi cum e cazul seminarului franciscan de la Roman, ei deja au făcut această schimbare. ''
Și în alte țări, mulți preoți și-au anunţat credincioşii că vor sluji în încăperi mai mici sau afară în zilele cu vreme bună.