Curentul se fură ca în codru în România. Oamenii legii au descins în forță în mai multe localități
În vreme ce unii români plătesc facturi de mii de lei la curent, alții fentează legea și se racordează ilegal la rețeaua electrică.
Deși datele nu sunt centralizate, fiecare furnizor sau distribuitor descoperă, anual, între 1.000 și 2.000 de cazuri de consum fraudulos. Adică, echivalentul a 10 milioane de euro. Marți au fost descinderi în mai multe localități.
Sintești, județul Ilfov. Deși se află la doar 20 de kilometri de Capitală, imaginile filmate acolo descriu un peisaj de lumea a treia. Zeci de mașini de la Jandarmerie, poliție și trupele speciale descind măcar o dată pe lună în localitatea cu nici 3.000 de locuitori. În vreme ce facturile la energie cresc de la o lună la alta, acolo fiecare se descurcă asa cum poate. Cel puțin patru case au fost debranșate, de dimineață, de la curent după ce specialiștii au descoperit un consum ilegal de energie.
Desfășurarea de forțe a fost impresionantă. În total peste 100 de polițiști, jandarmi și comisari de la Garda Națională de Mediu au acționat pe străzile din Sintești. În curțile oamenilor, autoritățile au găsit mai multe deșeuri periculoase, dar și persoane care erau racordate ilegal la rețeaua electrică.
Verificate au fost și localitățile Jilava și Măgurele, tot din Ilfov, unde polițiștii bănuiesc de asemenea că localnicii "fură" curent. În total, aproape 200 de persoane și tot atâtea mașini au fost verificate de polițiști.
Oltenia, o altă zonă din țară cu mii de cazuri de consum fraudulos de energie
Anne Marie Ciolcă, purtător de cuvânt al IPJ ILFOV: „18 lucrători ai unei societăți de energie electrică, doi lucrători de la ISCTR și reprezentanți ai Consililui Județean Ilfov au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică”.
Furturile de energie constatate în teren sunt raportate ulterior la poliție. Autoritatile întocmesc dosare penale. Cei care construiesc și folosesc instalații ilegale de racordare la rețea riscă închisoarea de șase luni la trei ani sau amendă.
Furturile de energie electrică nu sunt însă centralizate de poliție, dar fiecare furnizor sau distribuitor deține o statistică proprie. De exemplu, în nordul și vestul țării, o companie privată a înregistrat anul trecut pierderi de aproximativ 10 milioane de euro, adică echivalentul consumului anual a peste 7.000 de apartamente, după ce 900 de persoane s-au legat ilegal la rețea.
Pe lângă București și Ilfov, o altă zonă în care oamenii recurg la metode inedite de furt de curent este Oltenia. Acolo, o altă companie privată înregistrează anual peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de energie.