Criza medicamentelor pune in pericol viata a zeci de mii de oameni

Dată publicare: 29-01-2009 00:00
Dată actualizare: 03-11-2012 01:59


UPDATE: Disperare in randul romanilor care sufera de boli cronice. Oamenii si-au intrerupt schemele de tratament pentru ca nu mai primesc medicamentele care ii tin in viata.


150.000 de bolnavi din intreaga tara sunt in pericol de moarte. Acestia nu si-au mai luat medicamentele vitale de cateva zile. Altii au primit tratamente similare ca afectiunea sa nu evolueze negativ.

E vorba despre bolnavii de cancer, hemofilie, diabet, dar si cei infectati cu HIV, deopotriva adulti si copii. In judetul Hunedoara nu se mai gaseste niciun medicament pentru bolnavii de SIDA, nici in spitale si nici in farmacii. In Giurgiu, bolnavii au primit tratamente incomplete si cu inlocuitori.

Situatia se va rezolva abia de saptamana viitoare, cand distribuitorii promit ca vor relua aprovizionarile. Si asta imediat ce va intra in vigoare un ordin al Ministerului Sanatatii prin care preturile medicamentelor vor fi reajustate. Adica se vor scumpi in medie cu 10%. E vorba de cele luate pe retete compensate, dar si produsele romanesti. 

Bolnavii mai au de asteptat pana luni pentru ca distribuitorii sa reia aprovizionare cu medicamente din import. De atunci, insa, vesti proaste pentru cei care nu primesc tratamente gratuite. Acestia vor plati mai mult in farmacii.

Cei din Ministerul Sanatatii vor incerca in aprilie sa compenseze cumva cresterea preturilor: din primavara, conform legii, producatorii vor trebui sa aduca in tara medicamente la pretul cel mai mic din 12 tari ale Uniunii Europene.

Tags: sanatate,


VIDEO PROTVPLUS.RO