Situatie critica in spitalele din Romania: managerii vor aparate moderne, statul taie din buget


Ultimul update: Sambata 27 Aprilie 2013 06:58
Data publicarii: Miercuri 24 Aprilie 2013 20:00
Categorie: Stiri Sociale

''Vreti sa reducem costurile, atunci investiti in aparatura de ultima generatie". La Ministerul Sanatatii sunt zeci de astfel de cereri, prin care sefii unor mari spitale cer instrumentar performant.

Din pacate, totul ramane la stadiul de dorinta. Unii manageri se tem ca anul acesta abia vor putea plati lefurile medicilor, devreme ce estimarile arata ca banii dati de stat sunt cu 15% mai putini decat in 2012.

La spitalul Sfantul Ioan din Bucuresti bolnavii care ajung cu litiaza renala, adica pietre la rinichi, fac obligatoriu o oprire in sala de operatie. Daca aceste pietre nu sunt eliminate natural singura varianta ramane cea chirugicala.

"Am avut dureri groanzice, avea 2,5 cm piatra cea mai mare si am avut trei", a declarat o pacienta.

Asta se intampla pentru ca spitalul NU are un aparat de spart pietrele de la rinichi, care ar permite evitarea interventiei chirurgicale la 6 din 10 pacienti.

Spitalul judetean din Timisoara a trimis inca de anul trecut cereri catre minister pentru dotarea cu aparatura. S-a cerut un aparat RMN, dar si instrumentar si dispozitive pentru blocul operator.

La Maternitatea Bega sunt doar doua ventilatoare pentru nou-nascuti. Cand sunt mai multi bebelusi care au nevoie de suport ventilator, cer de la altii.

Exista insa si reversul medaliei. E de notorietate deja ca sectia de cardio-chirurgie de la Spitalul de Copii Marie Curie in care s-au investit 3, 5 milioane de euro din donatii private si de la Ministerul Sanatatii sta inchisa de acum 2 ani. Iar aparatura risca sa isi piarda garantia si sa se uzeze moral.

In timp ce unii manageri asteapta rezolvarea cererilor depuse altii se tem ca nu vor avea nici medicamente, devreme ce banii alocati pentru spitale pot fi chiar si cu 15% mai putini fata de anul trecut.

Vrem noi centre de transplant, dar Ministerul Sanatatii a uitat sa aprobe criteriile de acreditare
Peste 6.000 de romani au nevoie de transplant. Bugetul stabilit de MS le va decide soarta
Noua lege a adoptiilor simplifica pasii in cazul copiilor abandonati in spitale, in grija medicilor
VIDEO PROTVPLUS.RO