Politistii muncesc cu 25% mai putin,exact cu cat le-a fost taiat din lefuri

Ultima actualizare: 29-06-2012 00:58

UPDATE: Agentii de politie muncesc cu 25% mai putin, fix procentul cu care le-a fost taiat salariul. Nu rezolva solicitari mai devreme de 30 de zile, nu fac audieri, iar dupa terminarea programului isi inchid telefoanele.

 

In plus, daca lucreaza la Rutiera nu vor mai fi pe strazi sa ii pedepseasca pe inconstienti. I-a impins aici anuntul ministrului de interne ca vor urma si disponibilizari, desi promisiunea era alta.

Pe de alta parte, ministrul muncii Ioan Botis a transmis sindicatelor ca este dispus sa negocieze pe temele propuse de partenerii sociali, adaugand insa ca "banii vin de la Ministerul de Finante", care detine raspunsul pentru revendicarile financiare.

"Am toata disponibilitatea spre dialog si cred ca acest lucru s-a vazut si prin faptul ca am reusit dupa o intalnire cu premierul sa ajungem la cateva concluzii, iar saptamana viitoare, cu siguranta, prim-ministrul a promis o noua intalnire cu liderii de sindicat. Cred ca prin aceasta ne-am dovedit disponibilitatea spre dialog cu liderii de sindicat", a declarat ministrul, la sediul Guvernului.

In plus, le e teama ca nu le vor putea face fata infractorilor, daca si alti colegi de-ai lor vor fi dati afara.

Potrivit Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, politistii nu vor fi insa in greva, pentru ca in acest fel ar incalca statutul politistului.

"Vom limita activitatile, incercam sa nu trecem in sfera penalului, reducem activitatea. Politistii de la Rutiera nu vor dirija traficul si nu vor aplica sanctiuni contraventionale, ci doar avertismente, iar politistii de la Ordine Publica, din mediul urban, nu vor executa patrulari, ci vor sta in puncte fixe executand solicitarile venite prin 112”, a explicat liderul SNPPC Mehedinti.

Pe de alta parte insa, liderul CSDR, Ion Baciu, a declarat ca membrii Biroului Executiv National au renuntat la actiunea de protest, asteptand o rezolvare favorabila a solicitarilor lor din partea premierului. Emil Boc le-a promis sindicalistilor o intalnire in urmatoarea perioada, a adaugat Baciu.

Iata cum arata situatia protestelor pe tara:

09.00. Bistrita - Peste 650 de politisti din Inspectoratul Judetean de Politie si de la Politia Comunitara Bistrita au inceput, luni, protestele, anuntand ca se vor limita la activitatile pentru care institutia a asigurat si asigura, in mod continuu, logistica necesara.

Liderul judetean al Sindicatului Prolex, Adrian Craciunescu, sindicat din care fac parte peste 330 de politisti, a declarat, ca acestia vor raspunde cererilor venite prin 112, adica se vor ocupa doar de cazurile urgente, cum ar fi accidente, crime, violuri sau talharii.

10.14. Cluj - Mai mult de 900 de politisti au declansat, protestele. Liderii de sindicat afirma ca siguranta cetatenilor nu va fi afecata. Reducerea activitatii se va face la patrulari, politistii vor aplica sanctiuni nepecuniare.

10.33. Constanta - Presedintele Biroului Teritorial Constanta al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, comisarul sef Ion Vasilica, a anuntat ca la mitingul organizat, luni, intre orele 14.00 - 16.00, in faţa Prefecturii Constanta, sunt asteptati 200 de politisti de frontiera si 200 de angajati ai Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta.

"La miting se vor prezenta numai cei care sunt in afara orelor de program sau in concediu, nu vor veni politisti aflati in timpul serviciului. Nu vrem sa afectam in niciun fel activitatea institutiei si nici nu indrumam oamenii sa savarseasca abateri", a declarat comisarul-sef Ion Vasilica.

10.36. Timis - Sindicatele politistilor, dar si ale celor de Frontiera protesteaza prin reducerea programului de lucru sau prin controlul amanuntit al fiecarei masini care trece granita.

Vicepresedintele Sindicatului Politistilor din Timis, Ionut Pantiru, a afirmat ca, incepand de luni, de la ora 16.00, politistii din Timis nu vor mai primi sesizari si reclamatii si vor interveni doar la apelurile de urgenta.

10.52. Arad - Si aici politistii de frontiera protesteaza prin intensificarea controalelor in punctele de trecere a frontierei, avertizand ca din aceasta cauza ar putea creste timpii de asteptare. Controalele intensificate vor avea loc pe parcursul iîntregii saptamani.

11.09. Alba - Politistii si-au limitat activitatile, urmand sa rezolve doar cazurile care nu pot fi amanate si sa intervina in situatii de urgenta.

11.54. Mures - Toti cei peste o mie de politisti din judetul Mures, indiferent la care dintre cele trei sindicate sunt afiliati, si-au redus activitatea, aderand astfel la protestul declansat la nivel national.

12.12. Dolj - 1.000 de angajati ai Inspectoratului de Politie Dolj au aderat la proteste prin "blocarea partiala a sistemului", liderii sindicali ai acestora sustinand ca nemultumirile sunt legate de salarizare, logistica precara si reducerile de personal.

12:30 Huneadoara - Aproximativ 40 de sindicalisti afiliati la Cartel Alfa, intre care politisti imbracati in civil, dar si gardieni de la Penitenciarul Barcea Mare, picheteza sediul Prefecturii Hunedoara, solicitand demisia Guvernului si afisand mai multe foi pe care scrie "Stop abuzurilor".

12:40 Salaj - Aproximativ 400 de politisti salajeni afiliati la Sindicatul National al Politistilor si Personalului Constractual si la Sindicatul National al Agentilor de Politie si-au redus activitatea, de luni, si nu mai dau amenzi, nu mai dirijeaza circulatia si nu participa la audieri in dosarele penale.

13:20 Bucuresti - Politistii din Capitala isi desfasoara in conditii normale activitatea, in pofida anunturilor facute de sindicate privind eventuale proteste si greve.

"Activitatea se desfasoara normal. Politia Capitalei este o institutie publica, in folosul comunitatii, deci nu se pune problema intreruperii activitatii. Sindicatele pot sa dea un punct de vedere privind aceasta problema, dar, ca entitate, Politia Capitalei isi vede de treaba", a declarat Christian Ciocan.

15:20 Inspectoratul General al Politiei Romane a transmis ca luni activitatea politistilor se desfasoara in conditii normale, potrivit planificarii zilnice, iar intreg personalul isi exercita atributiile legale, pentru asigurarea serviciului public in folosul cetatenilor.

In urma comunicarilor primite de la unitatile teritoriale de politie, IGPR afirma ca politistii asigura masurile necesare pentru mentinerea ordinii si linistii publice, prevenirii si combaterii faptelor de natura contraventionala sau penala, precum si pentru desfasurarea traficului rutier in conditii de siguranta.

Programul protestelor anuntat de Cartel Alfa in perioada 22 – 27 septembrie, intre orele 10.00 – 18.00, in Piata Victoriei din Bucuresti.

- 22 septembrie – vor participa federatiile din sanatate
- 23 septembrie – vor participa federatiile din educatie
- 24 septembrie – vor participa federatiile din sectorul economic, politie si sectorul penitenciar
- 27 septembrie – vor participa federatiile din administratie si chimie

Dupa aceasta data, sindicalistii sustin ca vor declansa greva generala in administratia publica. Reprezentantii Cartel Alfa cer premierului Emil Boc sa stopeze disponibilizarile, modificarile abuzive la legii pensiilor, modificarea Codului Muncii si "incercarea de legiferare a sclaviei moderne prin desfiintarea contractelor individuale de munca".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO