Semnificatia obiectelor gasite in mormantul vrajitoarei de la Carei. Arheologii sunt convinsi ca in zona exista un cimitir

23-02-2016 07:40

Mormantul unei vrajitoare din mileniul intunecat a fost descoperit pe soseaua de centura a minicipiului Carei, din judetul Satu Mare. Locul de veci a fost gasit acum cativa ani, dar abia acum arheologii si-au dat seama de insemnatatea lui.

Langa osemintele femeii au dat de pandantive cu ciocanul zeului Thor si nodul lui Hercule. Dar asta nu este tot. Sapaturile continua, pentru ca specialistii sunt convinsi ca este vorba de un intreg cimitir.

Mormantul a fost descoperit sub asfalt, iar specialistii cred ca ar putea fi sute de morminte, poate peste o mie.

Mormantul a fost descoperit acum cativa ani, in timpul sapaturilor de la centura ocolitoare a municipiului Carei. Insa abia acum specialistii au realizat peste ce comoara au dat: locul de veci al unei vrajitoare din "mileniul intunecat".

Robert Gindele, arheolog: "O femeie care avea relatii special cu lumea de dincolo, acest lucru este atestat de o trusa magica, care era agatata pe brau. Ea comunica cumva cu lumea celalata. Folosind aceste amulete intra in legatura cu zeitatile."

Acesta este doar un prim pas, spun arheologii. Sunt convinsi ca in zona exista un cimitir care dateaza din secolul al VI-lea. Au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat cu atentie obiectele gasite.

"Asta este un ciocan pandantiv al lui Thor, piesa centrala, ciocanul zeitatii, este din chihlimbar, are legaturi clare cu lumea Nordica. Acesta este nodul lui Hercule, reprezinta legatura dintre femeie si barbat. Un dinte de cerb - reprezinta puterea si rapiditatea animalului" - explica arheologul.

"Lucrarile de pe centura Careiului ne-au oferit o ocazie speciala sa privim in lumea spirituala si in credintele populatiilor respective. In zona noastra chiar ca e unicata aceasta descoperire", spune un vizitator.

Pana acum s-au facut sapaturi la 28 de morminte, dar specialistii se asteapta ca acolo sa fie peste o mie de locuri de veci. Asa ca in perioada urmatoare vor reincepe lucrarile arheologice in zona.


VIDEO PROTVPLUS.RO