Situatie revoltatoare la Galati. O femeia a asteptat inutil un medic care sa-i citeasca radiografia


Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2012 01:13
Data publicarii: Duminica 04 Noiembrie 2012 19:21
Categorie: Stiri Sociale
ecografie

Criza de medici din spitalele romanesti continua sa genereze situatii absurde. La Galati, o femeie cu dureri groaznice de stomac s-a vazut nevoita sa astepte inutil un doctor care sa-i citeasca o radiografie abdominala.

Dupa ce a fost plimbata mai multe ore, de la un spital la altul, a aflat un lucru uluitor. In tot judetul exista doar patru specialisti, iar acestia sunt extrem de solicitati, pentru ca au in grija si judetele din jur.

Scenele s-au petrecut pe holul Spitalului de Urgenta din Galati, unde o femeie de 50 de ani, victima a unei agresiuni, a fost adusa de fiul ei. Pacienta avea dureri atroce, iar medicul de garda, un internist, a cerut sa i se faca o radiografie. Dar femeia a mai asteptat apoi o ora si jumatate dupa un specialist in chirurgie toracica, singurul care-i putea citi radiografia.

Minutele de suferinta i-au parut ani.

Medicii spun ca in judetul Galati, exista doar patru specialisti in chirurgie toracica, asa ca fac de garda cu randul. Problema este ca trebuie sa vada si cazuri din Braila, Tulcea si Vrancea, unde, incredibil, nu lucreaza niciun doctor cu aceasta specializare.

Cei patru acopera astfel o populatie de aproape 1 milion si jumatate de persoane.

In acest moment, pentru ca spitalele noastre sa functioneze cat de cat normal, ar mai fi nevoie de 11.000 de medici si asistente. Aceasta este cea mai grava criza de specialisti, din ultimele doua decenii.

In plus, dupa reorganizarea unitatilor medicale, multe spitale din orasele mari au ramas fara unele sectii, iar bolnavii sunt trimisi la sute de kilometri pentru a fi vazuti de un specialist.

In judetul Braila, de exemplu, in tot judetul exista doar doi neurochirurgi si un endocrinolog. Cifrele arata ca Romania are cel mai mic numar de medici la 100.000 de locuitori din Uniunea Europeana.

Sursa: Pro TV

Tags: medici, spitale,

VIDEO PROTVPLUS.RO