Scandalul ţânţarilor în Capitală. Cele două tipuri de insecte sunt purtătoare de virus WestNile

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 20 Iulie 2018 08:33
Categorie: Social

Bucureștiul a devenit un oraș în care oamenii sunt deranjați serios de țânțari, o recunosc până și responsabilii din Primăria Capitalei, care sunt în scandal cu firma angajată să stârpească insectele.

Primăria a publicat chiar o "scrisoare de nemulțumire", în care reclamă faptul că nu sunt respectate clauzele contractului de șase milioane de euro. Iar reprezentanții companiei vizate dau vina pe vreme.

Firma care lupta cu ţânţarii în Bucureşti a încercat o demonstatie de forta. Asta după ce responsabilii din primărie s-au arătat nemulţumiţi de serviciul de dezinsecţie.

Magda Iuga, director Direcţia utilităţi publice: "Avem sesizări de la populaţie. Pot fi penalizaţi în cazul în care constatam că ei nu-şi îndeplinesc atribuţiile."

Penalizări care s-ar putea aplica abia după ce firmă trimite facturile la decontat, aşa că, până atunci, funcţionarii spun că pot doar să-i atenţioneze pe cei care ar trebui să rezolve problema ţânţarilor.

Cei din primărie au trimis o scrisoare publică de nemulţumire în care se declară supăraţi că tratamentul de săptămâna aceasta nu are efecte şi că firma ar trebui să menţină o limită de confort pentru bucureşteni. Un termen general care, deşi este prins în contractul de dezinsecţie şi deratizare de 6 milioane de euro, nu este măsurat.

Scrisoarea de nemulţumire:

"Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă nemulţumirea Primăriei Municipiului Bucureşti cu privire la efectuarea ultimului tratament de combatere a ţânţarilor. ​Deşi, conform documentaţiei aferente contractului, aveţi obligativitatea menţinerii limitei de confort pentru cetăţeni, prin atingerea unui nivel scăzut al existenţei populaţiei de ţânţari, în ultima perioadă, sesizările primite de la locuitorii municipiului Bucureşti demonstrează exact contrariul."

Sursă: Direcţia de presă, Primăria Capitalei

Gabriel Cazmala, şef centru dezinsecţie: "Am citit acea scrisoare şi, după cum vedeţi, ne-am mobilizat cu mai multe echipaje. Din cauza sezonului ploios au apărut foarte mulţi ţânţari."

În plus, spun reprezentanţii firmei, ar fi trebuit să facă tratamentele de la începutul lunii, dar nu au fost chemaţi de primărie. Reprezentanţii primăriei susţin că de fapt firma ar trebui să monitorizeze problema şi să o rezolve fără a fi solicitată.

Pe de altă parte, entomologii, specialiştii în insecte, sfătuiesc autorităţile, dar şi firma de dezinsecţie să găsească o soluţie pentru a colabora. Şi chiar dacă plouă, adică nu se poate interveni cu tratamente normale, s-ar putea distruge larvele.

De altfel, situaţia este mai gravă în acest an decât anul trecut, spun specialiştii, care recomandă populaţiei să se protejeze inclusiv cu forţele proprii: cu substanţe, aparate şi plase.

Sunt 2 tipuri de ţânţari care deranjează cel mai mult populaţia României. Ţânţarul comun, care înţeapă dimineaţa şi seară şi care este purtător de virus WestNile.

Şi ţânţarul Tigru este purtător de virus WestNile, dar este agresiv pe tot parcursul zilei. În plus, poate provoca febră sau encefalita.

Copiii şi cei în vârstă, cu sistemul imunitar scăzut, pot fi victime sigure ale acestor insecte.

Zeci de muncitori au împrăștiat substanțe împotriva țânțarilor, în Capitală
Zeci de muncitori au împrăștiat substanțe împotriva țânțarilor, în Capitală
VIDEO PROTVPLUS.RO
harta frigului RADET
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
aplicație eminescu
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament