Satul in care copiii intra cu o luna mai devreme in vacanta de vara. "Duc vacile la munte, asta e traditia la noi"

Ultima actualizare: 15-05-2015 07:14

In satele unde mai exista traditia transhumantei, copiii intra in vacanta de vara mai devreme cu o luna. Profesorii ii scutesc de ore, pentru ca ei sa poata merge cu parintii si cu toate animalele din gospodarie sus, la munte.

Cei mai mici dintre ei stiu deja sa mulga oile si chiar sa faca branza.

In satul Strungari, din judetul Alba, 70 de copii au avut marti serbarea de final de an scolar. Conform traditiei, toti isi insotesc parintii la stana, in creierii muntilor, la peste 1.000 de metri altitudine. Se muta acolo cu tot cu porci, oi si vite si revin in sat tocmai la toamna.

Cristina Vinerean, bunica: "Asa era si pe vremea mea, toata lumea urca."

Ioan are 13 ani si este clasa a 7-a. Are rezultate bune la scoala si stie sa mane vitele ca nimeni altul. Parintii il iau cu ei de cand avea numai 1 an.

Ioan Disa: "Eu acum duc vacile sus, in munte, la Recea. Am luat vacanta. Asa e la noi traditia... De-abia asteptam sa urcam in munte. Ajutam cu animalele, la muls, tot ce trebuie."

Desi parintii au 12 vaci, baiatul stie una si buna: vrea sa se faca fermier.

Nicolae Disa, parinte: "Nu ne-am putea descurca fara ajutorul copiilor, ei s-au obisnuit ca i-am dus de mici."

La 14 ani, Ani stie deja sa prepare singura casul. Ani Lazar, eleva: "Dupa ce mulg vaca, pun laptele la fiert, pun intr-un tifon, dupa care il punem la stors."

Transhumanta e pentru copiii de aici o vacanta in aer liber.

Gabriela Vinerean, eleva: "Noi mergem la Recea pentru ca acolo e aer curat, sunt multi copii, ne jucam, avem multi vecini. O ajut pe mama si in casa, si pe afara, cu animalele."

Familia Vinerean are 200 de oi si zeci de vaci care le asigura traiul de zi cu zi.

Coman Vinerean, parinte: "Traditia e sa urcam in munte, asa am facut cand eram noi mici si asa ii ducem si pe copii si ne ajute la tot ce e nevoie."

In timp ce animalele pasc in varf de munte, iarba de acasa e lasata sa creasca. Apoi va fi cosita si uscata pentru la iarna.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO