Sarmaluta, sarmaluta... dar parca tot mai bun e un fois gras!

Dată publicare: 25-12-2008 00:00
Dată actualizare: 30-10-2012 00:35


Daca zilele acestea romanii au manevrat cu talent oala cu sarmale si au plimbat din cuptor spre masa festiva carnatii de porc, de acum multi se orienteaza spre savori frantuzesti sau englezesti. 


Acestea sunt cel mai usor de gasit, in format autentic, in restaurante si magazine de lux de la noi. Fripturi de vita si deserturi rustice ca in Londra, pateuri de gasca, mistret si somon ca la Paris - oferta e seducatoare, insa preturile exclusiviste.

File de vita la cuptor cu sos de ciuperci, arpagic si cimbru la un pahar cu vin rosu. Asa suna Craciunul la Londra - varianta damboviteana.

O budinca de Craciun, pe care incepi sa o prepari cu trei luni inainte de Craciun, e din firimituri de paine, faina, stafide si nuci. O data la cateva zile trebuie sa torni deasupra coniac.
Clayton Powell, bucatar sef
Maestrul Clayton Powell propune un desert ca acasa, in Marea Britanie: un "bustean" de Craciun, adica rulada cu crema din piure de castane si sos de cacao, impodobit cu fructe de padure si Mosi din acadea. S-a adaptat gustului romanesc, renuntand la traditionala budinca inventata la 1600, cand englezii isi conservau mancarea si bineinteles pe ei insisi cu alcool.

Ne multumim cu un antreu de somon afumat si un muschi belgian, langa chipsuri de pastarnac si galbiori sotati.  Pentru clientii casei, se pare ca isi deschide poarta in zi de Craciun si o casa din turta dulce. Cina festiva costa, la patru stele, 250 de lei de persoana.

Vinul sampanizat, din regiunea Champagne, costa in Romania intre 70 si 120 de euro sticla. In schimb, cele batrane ajung la 800-1000 de lei.

Cu materie prima procurata dintr-un magazin a la francaise, cina festiva porneste de la 200 de lei de persoana, iar costul se opreste doar acolo unde se goleste bugetul.


VIDEO PROTVPLUS.RO