Românii sunt printre campionii UE la risipa alimentară. Comisia ne învață cum putem folosi alimentele rămase și a doua zi

×
Codul embed a fost copiat

România rămâne în topul țărilor din Uniunea Europeană care risipesc cel mai mult mâncarea. Un munte de deșeuri alimentare rămâne în urma noastră, arată datele Eurostat, peste trei milioane de tone anual.

Asta înseamnă că risipim mai mult decât Spania, țară cu o populație dublă.

Cuplu pensionari: „Mănânc, cum să arunc, mâncarea nu se aruncă, e păcat la Dumnezeu”. (...)

„Nici porțiile nu le pun foarte mari” (...)

„Pune porțiile ca la chiori”.

Citește și
brutar, australia, risipa alimentara
Soluția unui brutar australian pentru a folosi ingredientele „defecte”: „Tot ce facem e pentru a reduce risipa alimentară”

Cumpărători: „Avem carne acasă, avem de toate, facem cât trebuie.

„Nu am mai aruncat mâncare de multă vreme, sunt mult mai atentă la ce cumpăr şi mai selectivă, caut calitatea

Nu toată lumea procedează la fel.

„În general, cam 30% din mâncarea pe care o cumpărăm o aruncăm, sau pe care o facem în casa. Preferăm să facem mereu mâncare proaspătă, şi dacă rămâne de la o zi la alta sau la două zile nu o mai mâncăm”, spune altcineva.

Corespondent PROTV: Toată deșeurile alimentare aruncate de români într-un an ar putea forma un munte uriaș de 3,4 milioane de tone. Estimările Eurostat arată că atât a produs țara noastră, în 2023, adică mai mult decât Spania, țară cu o populație mai mult decât dublă. Iar Țările de Jos, cu o populație similară, au generat 2 milioane de tone. România apare astfel în topul primelor cinci state din Uniunea Europeană ca risipă alimentară, fruntașe fiind Germania și Franța.

În 2023, în medie, o persoană din Uniunea Europeană a risipit 130 de kilograme, cu două kilograme mai puțin față de 2022.

Asta înseamnă că suntem peste media europeană, cu 180 de kilograme, cantitate care reprezintă atât deșeurile menajere, cât și cele provenite de pe lanțul de aprovizionare - de la restaurante, până la magazine.

Pentru a reduce risipa, Comisia Europeană are și câteva recomandări. Dacă suntem acasă, să planificăm mesele și să folosim ce ne-a rămas de la o masă a doua zi, în mod creativ. De pildă, resturile de legume și carne de la felul doi pot fi înglobate într-o omletă delicioasă. Congelați tot ce puteți și depozitați alimentele în mod corespunzător. Și nu uitați să mergeți la cumpărături cu o listă bine stabilită, după ce ați văzut deja ce aveți în frigider și cămară.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
UE ia măsuri pentru a reduce risipa alimentară şi deşeurile textile generate de sectorul de fast fashion
UE ia măsuri pentru a reduce risipa alimentară şi deşeurile textile generate de sectorul de fast fashion

Parlamentul European a adoptat marți o lege care vizează reducerea risipei alimentare și a deșeurilor textile, în special din industria fast fashion, potrivit AFP.

Soluția unui brutar australian pentru a folosi ingredientele „defecte”: „Tot ce facem e pentru a reduce risipa alimentară”
Soluția unui brutar australian pentru a folosi ingredientele „defecte”: „Tot ce facem e pentru a reduce risipa alimentară”

Un brutar din Australia încearcă să schimbe mentalitatea legată de risipa alimentară și modul în care gătesc cei din jurul său.

Hotelurile all-inclusive din Turcia, pe cale de dispariție. În România, numărul lor a crescut rapid
Hotelurile all-inclusive din Turcia, pe cale de dispariție. În România, numărul lor a crescut rapid

Turcia, o destinație preferată de români pentru vacanțele în regim all-inclusive, ar putea renunța la aceste pachete și la mesele nelimitate. Vor fi înlocuite cu meniuri à la carte pentru a fi redusă risipa alimentară uriașă.

De ce refuză românii să ia la pachet mâncarea rămasă la restaurant. Aruncăm 2,5 milioane tone de alimente pe an
De ce refuză românii să ia la pachet mâncarea rămasă la restaurant. Aruncăm 2,5 milioane tone de alimente pe an

Deși mulți români spun că a lăsa mâncare în farfurie e o risipă, doar 30% iau resturile acasă la pachet după ce s-au săturat la restaurant.

Expert în risipă, statul n-a fost în stare să cheltuie banii UE pentru marile autostrăzi. Câte miliarde de euro s-au pierdut
Expert în risipă, statul n-a fost în stare să cheltuie banii UE pentru marile autostrăzi. Câte miliarde de euro s-au pierdut

Din cauza unor proceduri greșite la achizițiile publice, bucăți din Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii, menite să lege Moldova cu restul țării, au rămas fără finanțare din PNRR.  

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.