Soluția unui brutar australian pentru a folosi ingredientele „defecte”: „Tot ce facem e pentru a reduce risipa alimentară”

×
Codul embed a fost copiat

Un brutar din Australia încearcă să schimbe mentalitatea legată de risipa alimentară și modul în care gătesc cei din jurul său.

În parteneriat cu fermieri și producători locali, el transformă fructele și legumele cu defecte, sau considerate de calitate inferioară, în produse de panificație. Demonstrează astfel că și ingredientele imperfecte își au locul în bucătărie.

Într-un orășel din sud-vestul Australiei, acest brutar a construit un model de afacere care combină sustenabilitatea cu economia: produse de panificație și patiserie realizate din fructe și legume considerate „necorespunzătoare”, pentru a fi vândute în magazine.

Wilhelm Grothum, brutar: „Este vorba despre reducerea risipei alimentare așa că, indiferent ce vedeți pe raft... condimente dulci sau sărate, pâine, produse de patiserie, toate au în componență un ingredient care altfel ar fi fost aruncat”.

Tânărul nu este doar pasionat de brutărie, ci și de ideea de a-i învăța pe consumatori cât de important este să folosească fiecare parte a unui ingredient, indiferent de cum arată.

Citește și
mancare la gunoi
Risipa alimentară e prezentă în ciuda scumpirii alimentelor. De ce ajung la gunoi mai ales produsele luate la promoție

Wilhelm Grothum, brutar: Nu aruncăm nici tulpinile, pentru că tot ce facem e pentru a reduce risipa alimentară. Le folosesc în alt mod”.

Producătorii locali, interesați de inițiativa brutarului

Misiunea lui de a salva alimentele de la risipă este un efort de echipă. Australianul colaborează cu producători locali, care rămân adesea cu recolte greu de vândut.

Fermierii din regiune se confruntă cu standarde stricte, impuse de retaileri și consumatori, ceea ce lasă cantități semnificative de recoltă fără piață de desfacere. Asta nu înseamnă doar risipă de hrană, ci și o pierdere economică pentru producători.

Mitchell East, fermier: „E nevoie de o abordare pe mai multe planuri, mai sunt încă multe oportunități în acest domeniu și cred că mai mulți oameni ca Will vor apărea”.

În Australia, se estimează că 7,6 milioane de tone de alimente ajung anual la gunoi, deși aproximativ 70 la sută ar fi putut fi consumate. În plus, fiecare gospodărie irosește, în medie, alimente în valoare de 2.500 de dolari australieni pe an.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția uluitoare a rușilor, după ce Anastasia Potapova a ales cetățenia austriacă: ”Ce a câștigat ea pentru noi?”
Reacția uluitoare a rușilor, după ce Anastasia Potapova a ales cetățenia austriacă: ”Ce a câștigat ea pentru noi?”
Citește și...
Hotelurile all-inclusive din Turcia, pe cale de dispariție. În România, numărul lor a crescut rapid
Hotelurile all-inclusive din Turcia, pe cale de dispariție. În România, numărul lor a crescut rapid

Turcia, o destinație preferată de români pentru vacanțele în regim all-inclusive, ar putea renunța la aceste pachete și la mesele nelimitate. Vor fi înlocuite cu meniuri à la carte pentru a fi redusă risipa alimentară uriașă.

Risipa alimentară e prezentă în ciuda scumpirii alimentelor. De ce ajung la gunoi mai ales produsele luate la promoție
Risipa alimentară e prezentă în ciuda scumpirii alimentelor. De ce ajung la gunoi mai ales produsele luate la promoție

Deși plătim mai mult pentru alimente, ținând cont de scumpiri, tot cumpărăm în exces și nu reușim să stopăm risipa alimentară. Aruncăm la gunoi mâncare gătită, dar și legume, fructe sau alte produse, cumpărate mai ales la reduceri.

Mâncarea rămasă de la Paște poate deveni foarte ușor un nou meniu. Ponturi de la bucătari
Mâncarea rămasă de la Paște poate deveni foarte ușor un nou meniu. Ponturi de la bucătari

Înainte să pornim la cumpărături, bucătarii ne recomandă să vedem ce mâncare ne-a rămas prin frigider după sărbători. Ca să evităm risipa alimentară, o putem transforma în preparate noi și gustoase. Iată câteva ponturi.  

Recomandări
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, dacă salariul minim în România va ”rămâne înghețat” și în anul 2026.   

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Ilie Bolojan, întrebat dacă o demite pe ministrul Mediului, Diana Buzoianu: ”Nu voi da azi un punct de vedere fără echivoc”
Ilie Bolojan, întrebat dacă o demite pe ministrul Mediului, Diana Buzoianu: ”Nu voi da azi un punct de vedere fără echivoc”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă o demite pe Diana Buzoianu, ministrul Mediului, pentru criza apei potabile din judeţele Prahova şi Dâmboviţa.