Soluția unui brutar australian pentru a folosi ingredientele „defecte”: „Tot ce facem e pentru a reduce risipa alimentară”

×
Codul embed a fost copiat

Un brutar din Australia încearcă să schimbe mentalitatea legată de risipa alimentară și modul în care gătesc cei din jurul său.

În parteneriat cu fermieri și producători locali, el transformă fructele și legumele cu defecte, sau considerate de calitate inferioară, în produse de panificație. Demonstrează astfel că și ingredientele imperfecte își au locul în bucătărie.

Într-un orășel din sud-vestul Australiei, acest brutar a construit un model de afacere care combină sustenabilitatea cu economia: produse de panificație și patiserie realizate din fructe și legume considerate „necorespunzătoare”, pentru a fi vândute în magazine.

Wilhelm Grothum, brutar: „Este vorba despre reducerea risipei alimentare așa că, indiferent ce vedeți pe raft... condimente dulci sau sărate, pâine, produse de patiserie, toate au în componență un ingredient care altfel ar fi fost aruncat”.

Tânărul nu este doar pasionat de brutărie, ci și de ideea de a-i învăța pe consumatori cât de important este să folosească fiecare parte a unui ingredient, indiferent de cum arată.

Citește și
mancare la gunoi
Risipa alimentară e prezentă în ciuda scumpirii alimentelor. De ce ajung la gunoi mai ales produsele luate la promoție

Wilhelm Grothum, brutar: Nu aruncăm nici tulpinile, pentru că tot ce facem e pentru a reduce risipa alimentară. Le folosesc în alt mod”.

Producătorii locali, interesați de inițiativa brutarului

Misiunea lui de a salva alimentele de la risipă este un efort de echipă. Australianul colaborează cu producători locali, care rămân adesea cu recolte greu de vândut.

Fermierii din regiune se confruntă cu standarde stricte, impuse de retaileri și consumatori, ceea ce lasă cantități semnificative de recoltă fără piață de desfacere. Asta nu înseamnă doar risipă de hrană, ci și o pierdere economică pentru producători.

Mitchell East, fermier: „E nevoie de o abordare pe mai multe planuri, mai sunt încă multe oportunități în acest domeniu și cred că mai mulți oameni ca Will vor apărea”.

În Australia, se estimează că 7,6 milioane de tone de alimente ajung anual la gunoi, deși aproximativ 70 la sută ar fi putut fi consumate. În plus, fiecare gospodărie irosește, în medie, alimente în valoare de 2.500 de dolari australieni pe an.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Hotelurile all-inclusive din Turcia, pe cale de dispariție. În România, numărul lor a crescut rapid
Hotelurile all-inclusive din Turcia, pe cale de dispariție. În România, numărul lor a crescut rapid

Turcia, o destinație preferată de români pentru vacanțele în regim all-inclusive, ar putea renunța la aceste pachete și la mesele nelimitate. Vor fi înlocuite cu meniuri à la carte pentru a fi redusă risipa alimentară uriașă.

Risipa alimentară e prezentă în ciuda scumpirii alimentelor. De ce ajung la gunoi mai ales produsele luate la promoție
Risipa alimentară e prezentă în ciuda scumpirii alimentelor. De ce ajung la gunoi mai ales produsele luate la promoție

Deși plătim mai mult pentru alimente, ținând cont de scumpiri, tot cumpărăm în exces și nu reușim să stopăm risipa alimentară. Aruncăm la gunoi mâncare gătită, dar și legume, fructe sau alte produse, cumpărate mai ales la reduceri.

Mâncarea rămasă de la Paște poate deveni foarte ușor un nou meniu. Ponturi de la bucătari
Mâncarea rămasă de la Paște poate deveni foarte ușor un nou meniu. Ponturi de la bucătari

Înainte să pornim la cumpărături, bucătarii ne recomandă să vedem ce mâncare ne-a rămas prin frigider după sărbători. Ca să evităm risipa alimentară, o putem transforma în preparate noi și gustoase. Iată câteva ponturi.  

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.