De ce refuză românii să ia la pachet mâncarea rămasă la restaurant. Aruncăm 2,5 milioane tone de alimente pe an

×
Codul embed a fost copiat

Deși mulți români spun că a lăsa mâncare în farfurie e o risipă, doar 30% iau resturile acasă la pachet după ce s-au săturat la restaurant.

Tinerii le refuză cel mai adesea, iar motivul principal este că nu vor mai fi apetisante a doua zi. Mulți recunosc însă că le e pur și simplu rușine să ceară mâncarea la pachet. Seniorii și familiile cu copii sunt cei care vor să se bucure în schimb de tot meniul achitat.

Doar 2% dintre tinerii până in 24 de ani iau la pachet ce nu reușesc să mănânce la restaurant. Asta deși sunt cei care comandă, cel mai des, mâncare din oraș.

Băiat: De ce să o iau la pachet? Dacă rămâne, rămâne, știu că n-o să mai mănânc acasă.

Restaurantele încurajează practica

Restaurantele au pregătite ambalaje pentru a putea împacheta orice fel de mâncare și chiar își îndeamnă clienții să plece cu resturile.

Citește și
litoral
Val de amenzi date de ANPC la mai multe localuri de pe litoral. Un restaurant era plin de pânze dense de paianjăn

Marius Rafa, proprietar restaurant: Practic se pretează orice să pui la pachet dacă vii la restaurant chiar și gustarea caldă, ciorba poate fi pusă la pachet și felul principal, desertul, salata mai ales dacă nu are un dressing incorporat.

Și totuși 3 din 10 români refuză să ia mâncarea acasă, iar motivele sunt diferite: unora, resturile li se par neatragătoare, ori consideră că nu vor fi bune a doua zi. Alții spun că se rușinează, pur si simplu.

Cei care au cu copii și vârstnicii sunt însă mai economi.

În România se aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente, echivalentul a 150 de kilograme pe persoană. Depășim media europeană, de 132 de kilograme pe locuitor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Clienții unui restaurant din China își pot savura ceaiul cu un pui de leu în brațe. Ideea a stârnit controverse
Clienții unui restaurant din China își pot savura ceaiul cu un pui de leu în brațe. Ideea a stârnit controverse

Un restaurant din provincia chineză Shanxi le oferă clienţilor posibilitatea de a servi ceaiul de după-amiază ţinând în braţe un pui de leu.

Val de amenzi date de ANPC la mai multe localuri de pe litoral. Un restaurant era plin de pânze dense de paianjăn
Val de amenzi date de ANPC la mai multe localuri de pe litoral. Un restaurant era plin de pânze dense de paianjăn

ANPC a verificat vineri, 60 de unităţi de pe litoral şi a adat amenzi de peste 320.000 de lei. Patru unităţi au fost închise, la una dintre ele întreaga marfă fiind casată.

Chef Aiman – un bucătar alimentat AI va conduce un restaurant de lux în Dubai. Cum va funcționa
Chef Aiman – un bucătar alimentat AI va conduce un restaurant de lux în Dubai. Cum va funcționa

În Dubai, cina ar putea veni în curând cu o porţie de cod sursă. WOOHOO, un restaurant care se autopromovează cu sloganul "mâncarea din viitor", urmează să se deschidă în luna septembrie în centrul Dubaiului.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.