De ce refuză românii să ia la pachet mâncarea rămasă la restaurant. Aruncăm 2,5 milioane tone de alimente pe an
Deși mulți români spun că a lăsa mâncare în farfurie e o risipă, doar 30% iau resturile acasă la pachet după ce s-au săturat la restaurant.
Tinerii le refuză cel mai adesea, iar motivul principal este că nu vor mai fi apetisante a doua zi. Mulți recunosc însă că le e pur și simplu rușine să ceară mâncarea la pachet. Seniorii și familiile cu copii sunt cei care vor să se bucure în schimb de tot meniul achitat.
Doar 2% dintre tinerii până in 24 de ani iau la pachet ce nu reușesc să mănânce la restaurant. Asta deși sunt cei care comandă, cel mai des, mâncare din oraș.
Băiat: De ce să o iau la pachet? Dacă rămâne, rămâne, știu că n-o să mai mănânc acasă.
Restaurantele încurajează practica
Restaurantele au pregătite ambalaje pentru a putea împacheta orice fel de mâncare și chiar își îndeamnă clienții să plece cu resturile.
Marius Rafa, proprietar restaurant: Practic se pretează orice să pui la pachet dacă vii la restaurant chiar și gustarea caldă, ciorba poate fi pusă la pachet și felul principal, desertul, salata mai ales dacă nu are un dressing incorporat.
Și totuși 3 din 10 români refuză să ia mâncarea acasă, iar motivele sunt diferite: unora, resturile li se par neatragătoare, ori consideră că nu vor fi bune a doua zi. Alții spun că se rușinează, pur si simplu.
Cei care au cu copii și vârstnicii sunt însă mai economi.
În România se aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente, echivalentul a 150 de kilograme pe persoană. Depășim media europeană, de 132 de kilograme pe locuitor.