Românii adoră bunătățile de porc pentru masa de Crăciun, dar nu prea au de unde să le cumpere. Ce zice ministrul Agriculturii

×
Codul embed a fost copiat

Pe lângă daruri și brad, mulți caută să cumpere în această perioadă aglomerată și aperitivele pentru platoul tradițional de sărbători. Oamenii vor în general cârnați, caltaboși, lebăr și tobă gata preparate, pentru că sunt destul de greu de făcut acasă.  

Numai că tot ce este tradițional și cu gust se găsește destul de greu, spune și ministrul Agriculturii.

Mioara: ”Sunt cârnați de porc. Amestec cu vită și porc și au gust extraordinar de bun pentru că sunt făcuți de casă”.

Groși sau subțiri, cu usturoi și ținuți la final la afumat, cârnații sunt nelipsiți de pe platourile de sărbători. Și cum gustul câștigă de fiecare dată, cei mai căutați în această perioadă sunt cei făcuți în casă. E multă migală, recunosc producătorii, și de aceea nu sunt mulți cei care se încumetă să și-i pregătească singuri.

Elena: ”Tăiem porcul, alegem carnea macră, grăsimea separat, să nu iasă foarte gras. Se macină și după aceea se pune sare, piper și usturoi și se amestecă și se bagă în maț de porc. Și după aceea se pune la fum. Într-o zi se prepară și într-o zi se afumă. Două zile”.

Citește și
piftie
Topul preparatelor tradiționale de pe mesele românilor. Care sunt recomandările nutriționale
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Produsele din porc au devenit delicatese din cauze prețului

Tot două zile durează și pregătirea unei tobe ca la carte. Priviți cum arată această tobă făcută într-o fermă din Fundata, județul Brașov.

Este lucrată tradițional. Este din ciolan, din căpățână, gușă”.

Cecilia: ”Ai un animal sănătos, crescut într-o zonă de munte, hrănit sănătos, poți să faci tobă. Dar ca să te duci să cumperi o carne din magazin și să încerci să faci, nu iese la calitatea noastră niciodată”.

Lângă asemenea bunătăți, pe platoul de sărbători stau bine și lebărul, mușchiulețul afumat, dar și caltaboșul. Fiecare regiune are rețetele ei. În Olt, de pildă...

Producător: ”Caltaboșul e făcut după o rețetă diferită de lebăr. Are orez, organe mai puține și carne. Compoziția e aproape ca cea de sarmale, decât că are ceva organe în ea”.

Tocmai pentru că sunt migăloase, mulți caută să cumpere aceste produse tradiționale. Cele mai căutate sunt șoriciul, slănina si jumările, adevărate delicatese dacă ne uităm la prețuri.

Daea: ”Dacă vreau calitate, merg la producători”

Ar trebui să le găsim în mai toate magazinele, însă, în realitate, cine le vrea pe masă are de umblat. O recunoaște și Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Noi avem undeva la 720 de produse pe care le-am consemnat în evidențele noastre, la Ministerul Agriculturii. La nivel național sigur că avem interpretarea cuvenită știind că în lanțurile de magazine sunt puține produse tradiționale. Aici în platourile de prezentare, dar și în altele, cu siguranță sunt majoritatea, dacă nu toate”.

Cu alte cuvinte, cei care vor astfel de produse sunt nevoiți să urmărească târgurile tradiționale ori să meargă la băcănii sau direct la producător.

Reporter: În supermarketuri reușiți să găsiți astfel de produse?

Client: Da, dar nu în măsura în care ne-am dori. Într-adevăr, e mai practic dacă ai lipsă de timp să mergi într-un hipermarket să găsești ceva care te interesează. Dacă vreau calitate merg la producători care știu că sunt în anumite zone”.

Direct de la producător, kilogramul de tobă, mușchiuleț afumat ori pastramă costă în jur de 50 de lei. Prețul urcă dacă le cumpărați din băcănii.

Cea mai ieftină variantă rămâne supermarketul, unde aceste produse sunt mai ieftine, însă multe sunt fabricate în cantități industriale, iar gustul nu mai e la fel.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
Citește și...
Rețete vegetariene de Crăciun. 5 preparate alternative pentru meniul clasic de sărbători
Rețete vegetariene de Crăciun. 5 preparate alternative pentru meniul clasic de sărbători

O provocare în fiecare an pentru gospodine o reprezintă meniul de sărbători. În locul preparatelor tradiționale care se regăsesc pe mesele tuturor în perioada Crăciunului, vă propunem un meniu vegetarian care îi va încânta pe oaspeți.  

Topul preparatelor tradiționale de pe mesele românilor. Care sunt recomandările nutriționale
Topul preparatelor tradiționale de pe mesele românilor. Care sunt recomandările nutriționale

Sărbătorile de iarnă înseamnă un meniu îmbelșugat. Din seara de Ajun până la Anul Nou, totul este despre mâncare. Cine se află în topul preparatelor tradiționale și care sunt recomandările nutriționale?  

Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale din Danemarca, Marea Britanie sau Statele Unite
Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale din Danemarca, Marea Britanie sau Statele Unite

Peste tot în lume, Crăciunul strânge laolaltă membrii familiei, care se bucura împreună de bucatele gustoase şi de tradiţiile specifice ţărilor în care locuiesc. Îți propunem o călătorie culinară în căutarea celor mai bune reţete de Crăciun din lume.

Mii de pachete sunt trimise de români către rudele din străinătate. Cei mai mulți au tăiat deja porcii
Mii de pachete sunt trimise de români către rudele din străinătate. Cei mai mulți au tăiat deja porcii

Mai sunt aproape două săptâmâni până la Crăciun, iar mii de pachete ticsite cu bunătăți tradiționale sunt pregătite pentru românii plecați peste hotare.

Românii au cea mai ieftină masă de Crăciun din lume. Cât costă sarmalele față de mâncărurile tradiționale din alte țări
Românii au cea mai ieftină masă de Crăciun din lume. Cât costă sarmalele față de mâncărurile tradiționale din alte țări

Gâsca la cuptor din Germania este cea mai scumpă masă festivă, în timp ce sarmalele româneşti sunt cele mai ieftine, arată un studiu global referitor la ţările care cheltuiesc cel mai mult pentru masa de Crăciun.

 

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.