Prețul unui porc viu a crescut cu 40% în ferme. Cu cât se vinde cel din gospodăriile țărănești
Porcul, vedeta mesei de Crăciun, trebuie gustat cu măsură anul acesta. Suntem printre țările cu cea mai scumpă carne de porc, arată rapoartele Comisiei Europene, pe care ministrul agriculturii le contrazice, însă.
Ca să ieșiți mai ieftin și să vă bucurați de preparate tradiționale toată iarna, cel mai bine este să cumpărați un porc în viu de la țară.
Gospodari și chibzuiți, mulți români își fac deja socotelile pentru masa de Crăciun.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Femeie în carmangerie: „Crăciunul e în familie: cârnați, tobă, piftie, sărmana, din ce ai, de acolo, câte puțin, trebuie să faci ceva.”
Carcasa de porc la poarta fermei costă peste 220 de euro pe sută de kilograme, arată ultima raportare a Comisiei Europene. Prețul ne clasează printre cele mai scumpe țări la acest capitol. În Olanda, de pildă, fermierii vând cu doar 178 de euro. Carnea de porc este scumpă și la greci, dar ei nu sunt mari consumatori.
Petre Daea, Ministrul Agriculturii: „La noi nu e cel mai scump porc din Europa. Eu am pozat cu telefonul mobil prețuri pe unde m-am dus să văd cum stă românul meu.”
La sfârșitul lunii trecute, prețul porcului în viu a ajuns la 8,41 lei kilogramul în marile ferme, potrivit Ministerului Agriculturii. Este cu peste 40% mai scump decât anul trecut.
În gospodăriile țărănești, porcul în viu costă mai mult - între 13 și 20 de lei.
Costin Todor, proprietar gospodărie țărănească: „Anul trecut am dat cu 12 lei, anul ăsta am dat cu 15 și cu 16 . Preţul porcului practic a crescut mult anul acesta pentru că și furajele s-au ridicat foarte mult.”
Totuși, pare cea mai bună sursă de aprovizionare.
Marcela Dorobăț, localnică: „Facem cârnați, afumăm carnea, prăjim, punem la untură pentru ca în untură se păstrază foarte bine peste an, așa, la rece, oasele afumate pentru ciorbă.”
Ascultând sfatul doamnei, cumpărăm un porc de un an, care cântărește 150 de kilograme. La un preț mediu de 16 lei kilogramul, plătim în total 2400 de lei.
Avem însă tot ce trebuie pus pe masa de Crăciun, ba chiar și provizii pentru iarnă: slănină, ciolane, cârnați și carne pentru fripturi. Aceleași produse, cumpărate din comerț, ar costa 3845 de lei.