Romania va cumpara din strainatate vaccinuri anti-TBC pentru copii

Dată publicare: 20-04-2010 00:00
Dată actualizare: 08-10-2012 15:35


Dupa ce s-au scurs doua luni si jumatate, in care zeci de mii de bebelusi au fost externati din maternitati fara sa fie imunizati, impotriva tuberculozei, Ministerul Sanatatii s-a hotarat sa cumpere din strainatate dozele de vaccin.

Comisia de vaccinologie din Minister estimeaza ca in tara la acest moment sunt 43.000 de bebelusi care nu au fost imunizati impotriva TBC, din luna februarie. Parintii au cerut ministrului Sanatatii sa accepte un import de vaccin din strainatate.

Astfel vor fi cumparate prin licitatie 1 milion de flacoane multi-doze. Adica dintr-un flacon pot fi imunizati 20 de bebelusi.

Acest ser poate fi comandat din tarile care au fabrici acreditate de Organizatia Mondiala a Sanatatii intre care Bulgaria, Danemarca sau India. Esential este ca serul sa contina o tulpina a bacilului care circula in Romania.

Temutul bacil se transmite, prin tuse si stranut de la o persoana contagioasa. Un singur stranut poate genera 3000 picaturi periculoase de saliva. La 30% dintre persoanele infectate, in special daca vorbim despre copii, primele semne de tuberculoza apar foarte repede.

Extrem de grav este ca cei de la Ministerul Sanatatii au realizat abia zilele trecute ca Institutul Cantacuzino nu are practic nicio sansa sa produca anul acesta vreo fiola de vaccin anti-TBC, pentru ca nu mai are autorizare. Prin urmare, au hotarat sa cumpere un milion de fiole.

Doar ca procedurile de licitatie dureaza, asa ca este foarte posibil ca pana la toamna numarul de bebelusi nevaccinati sa se dubleze.


VIDEO PROTVPLUS.RO