Romania gazduieste in premiera Congresul Mondial de Gastronomie. Tara noastra, inclusa intr-o enciclopedie culinara globala

×
Codul embed a fost copiat

Peste 150 de chefi bucatari din toata lumea au sosit joi la Bucuresti, la primul congres mondial de traditii culinare gazduit de tara noastra.

39 de echipe din tot atatea tari vor pregati timp de 4 zile cele mai reprezentative feluri de mancare nationale. Retetele vor fi apoi adunate intr-o enciclopedia gastronomica a lumii, unde tara noastra va include si ea un meniu traditional de nunta, cu 6 preparate.

Cei 150 de chefi aflati acum la Bucuresti poarta la gat dovezi ale rangului lor in breasla. Demonstratiile sunt conduse de unul dintre cei mai titrati masterchefi din lume.

"Abia asteptam sa gustam mancarea romaneasca si sa aflam ce are Romania de oferit", a spus Gissur Gudmundsson, presedintele Asociatiei Globale a Bucatarilor.

Iata si cu ce participam: un meniu de nunta din Banat si Maramures: la aperitiv, rosii umplute, slanina si o paturata pe crunt, un fel banatean, carnati cu sos, branza, marar deasupra.

Citește și
bucatarie in culori
Bucataria cromatica, drumul organismului spre echilibru. Ce culori trebuie sa ai in farfurie si de care sa te feresti
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Contine toate bunatatile care n-ar trebui sa lipseasca niciodata pe masa lor, carnati, carne adevarata, slanina, si se face o rulada", spune Tibi Kiss, reprezentantul Romaniei.

Rulada din carne de vita, pui si carnati, e prezentata intr-o paine pe vatra. La desert, o prajitura cu branza de vaci.

Romanii vor da insa piept cu o concurenta acerba.

"Am aruncat o privire, sunt lucruri interesante, o paine umpluta cu carne, un fel inedit", a spus Bob Gelinas, reprezentantul Canadei.

Peste 10 milioane 500 de mii de bucatari profesionisti fac parte din asociatia globala a chefilor, cea care organizeaza congresul international de traditii culinare. La nivel mondial, este a treia ca marime dupa federatia de formula 1 si cea de fotbal. in fiecare an chefii se intalnesc intr-o tara si se lupta in cutite, teluri si polonice. In premiera, acum au ales Romania.

"O sa impartasim bucataria canadiana autentica, inclusiv carne de vita, somon, fructe de mare. Fara carne de ren pentru ca a trebuit sa cumparam ingredientele de aici", a spus un alt reprezentant al Canadei.

"Este foarte important pentru noi ca si tara sa aparem in prima enciclopedie mondiala, sa avem undeva scris in sfarsit meniul sau mai multe meniuri", a spus Radu Zarnescu, chef organizator.

Gastronomia noastra va aparea cu un capitol in enciclopedia culinara internationala, alaturi de alte 38 de tari.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Mii de produse de pe piata poarta eticheta
Mii de produse de pe piata poarta eticheta "traditional", dar doar unul este legal "ca la mama acasa"

Autoritatile au pus piciorul in prag si au schimbat legea ca sa curete piata de produsele "asa-zis naturale" care ne mint prin eticheta.

Bucataria cromatica, drumul organismului spre echilibru. Ce culori trebuie sa ai in farfurie si de care sa te feresti
Bucataria cromatica, drumul organismului spre echilibru. Ce culori trebuie sa ai in farfurie si de care sa te feresti

Cand vine vorba de hrana sanatoasa, unul din trei romani alege mancarea fara chimicale. Pentru multi, drumul spre echilibru inseamna descoperirea unor neasteptate imbinari, intre culoare si gust.

Gatitul acasa si produsele locale, noile tendinte ale europenilor in 2014 cand vine vorba de mancare
Gatitul acasa si produsele locale, noile tendinte ale europenilor in 2014 cand vine vorba de mancare

Constransi de buget sau convinsi de ample campanii de marketing, europenii se vor intoarce puternic in acest an spre alimentele produse local.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.