Romania gazduieste in premiera Congresul Mondial de Gastronomie. Tara noastra, inclusa intr-o enciclopedie culinara globala
Peste 150 de chefi bucatari din toata lumea au sosit joi la Bucuresti, la primul congres mondial de traditii culinare gazduit de tara noastra.
39 de echipe din tot atatea tari vor pregati timp de 4 zile cele mai reprezentative feluri de mancare nationale. Retetele vor fi apoi adunate intr-o enciclopedia gastronomica a lumii, unde tara noastra va include si ea un meniu traditional de nunta, cu 6 preparate.
Cei 150 de chefi aflati acum la Bucuresti poarta la gat dovezi ale rangului lor in breasla. Demonstratiile sunt conduse de unul dintre cei mai titrati masterchefi din lume.
"Abia asteptam sa gustam mancarea romaneasca si sa aflam ce are Romania de oferit", a spus Gissur Gudmundsson, presedintele Asociatiei Globale a Bucatarilor.
Iata si cu ce participam: un meniu de nunta din Banat si Maramures: la aperitiv, rosii umplute, slanina si o paturata pe crunt, un fel banatean, carnati cu sos, branza, marar deasupra.
"Contine toate bunatatile care n-ar trebui sa lipseasca niciodata pe masa lor, carnati, carne adevarata, slanina, si se face o rulada", spune Tibi Kiss, reprezentantul Romaniei.
Rulada din carne de vita, pui si carnati, e prezentata intr-o paine pe vatra. La desert, o prajitura cu branza de vaci.
Romanii vor da insa piept cu o concurenta acerba.
"Am aruncat o privire, sunt lucruri interesante, o paine umpluta cu carne, un fel inedit", a spus Bob Gelinas, reprezentantul Canadei.
Peste 10 milioane 500 de mii de bucatari profesionisti fac parte din asociatia globala a chefilor, cea care organizeaza congresul international de traditii culinare. La nivel mondial, este a treia ca marime dupa federatia de formula 1 si cea de fotbal. in fiecare an chefii se intalnesc intr-o tara si se lupta in cutite, teluri si polonice. In premiera, acum au ales Romania.
"O sa impartasim bucataria canadiana autentica, inclusiv carne de vita, somon, fructe de mare. Fara carne de ren pentru ca a trebuit sa cumparam ingredientele de aici", a spus un alt reprezentant al Canadei.
"Este foarte important pentru noi ca si tara sa aparem in prima enciclopedie mondiala, sa avem undeva scris in sfarsit meniul sau mai multe meniuri", a spus Radu Zarnescu, chef organizator.
Gastronomia noastra va aparea cu un capitol in enciclopedia culinara internationala, alaturi de alte 38 de tari.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, mancare, congres, gastronomie, preparate, enciclopedie,
Dată publicare:
13-03-2014 19:49