Solutii pentru romanii carora le place carnea de pasare dar care s-au saturat de pui. Ce poti face cu puiul galben sau rosu
Banalul piept de pui la gratar are de acum si niste veri mai fitosi. Piept de gasca Toulouse, pulpa de bibilica, prepelita rumenita in cuptor, supa de cocosel combatant si preparate de pui galbior, pitic sau rosu.
Daca va place carnea de pasare, insa v-ati saturat de puiul clasic, iata cateva idei de preparate care au, ca materie prima, carnea de calitate superioara. In timp ce romanii par dornici sa comande asa ceva in restaurante, fermierii sunt reticenti in a creste alte specii, decat banala gaina.
Facut la cuptor in 20 de minute, un pui mai galben decat fratii sai din galantare nu e nici pe departe banal. E drept, inainte de preparare, arata altfel decat colegii din galantar si ii intriga pe cei care-i vad la cuptor. „Din cauza becurilor arata mai galbeni, mai grasi!”, spun cei care ii vad.
Puiul galben sau puisorul galben - pentru ca exista o varietate pitica de doar o jumatate de kilogram - iese cu pielea mai bronzata datorita modului de hranire. Nu primeste furaje, ci e hranit cu cereale. In schimb, puiul rosu e o rasa distincta. Carnea are un gust mai pregnant. Si, desi are mai mult colesterol, grasimea e mult mai savuroasa. Chefii spun ca merge la cuptor, cu un mix de seminte.
Puteti sa mai radeti peste el si un pic de nucsoara, care complimenteaza o carne mai scumpa cu 50 la suta decat cea de crescatorie. Cocoselul combatant costa chiar dublu, desi scoti din el numai 300 de grame de carne. Dar tot in oala de ciorba ajunge si Guliver. Transata, carnea costa 30 de lei kilogramul. Cam cat cea de prepelita, rata sau gasca.
Impresionante sunt si gastele Toulouse, care atunci cand isi aduna puii probabil fac curtea sa vibreze. Gansacul cantareste 9 kilograme, dar prin ingrasare va ajunge la 16. Ficatul cantareste atunci un kilogram si jumatate. Tras usor la tigaie, impreuna cu pieptul, se transforma intr-o delicatesa. „Gustul se invata. Dar trebuie sa fii si deschis pentru asa ceva”, spune bucatarul Eduard Istoc
Si bibilica, la 60 de lei kilogramul, aduce cu puiul, dar ofera nuante de aroma in plus. Din pacate, fermierii nostri nu sunt suficient de dornici sa creasca asemenea rase si soiuri ce le-ar aduce un castig mai mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, carne, pui, retete, friptura, bucatarie, cuptor, gasca,
Dată publicare:
30-10-2014 18:04