40% din mezelurile vandute in Romania sunt facute "la negru". Cum recunosti un salam Victoria adevarat, din pulpa de porc


Ultimul update: Luni 27 Octombrie 2014 07:06
Data publicarii: Vineri 24 Octombrie 2014 17:54
Categorie: Stiri Sociale

La salam, carnati si parizer, cel mai bun condiment este carnea. Asa suna o vorba spusa acum cu amaraciune de mezelarii romani.

Cei mai puternici jucatori de pe piata cer ca toti producatorii care vand in magazinele noastre sa fie obligati sa declare, pe eticheta, procentul de carne folosit in fiecare sortiment.

Ei sustin ca 40% din mezelurile vandute la noi sunt facute la negru, din slanina, sorici si sub 5% carne. Mai mult, importam salam si carnati produse in Polonia si Ungaria, unde cantitatea de carne din specialitati ramane secretul fabricantului.

9 milioane de romani care mananca nu din propria curte, ci din magazine, cauta in mezeluri proteina animala, dar gasesc adesea mari si neplacute surprize. Multe arata apetisant, miros savuros, iar gustul ii imbie sa creada ca sunt preparate din carne. Insa doar in laborator putem afla informatii care rup brutal vraja.

Vorbind de salamul Victoria, o specialitate pe care romanii o cauta in galantare de mai bine de 60 de ani, exista, in ciuda faptului ca avem o singura norma, modalitati radical diferite de a prepara compozitia. Intr-un salam avem cel putin 80% pulpa macra de porc, 10% gheata si restul condimente.

Produsul finit costa 15 lei. La un produs de 10 lei kilogramul avem 5 carne, restul sorici, multa slanina si 70% gheata, care hidrateaza carnea, dar nu da gustul dorit.

Legislatia noastra prevede, pentru anumite sortimente, procente minime de carne. Dar fabricantul nu e obligat sa le treaca pe eticheta.

La un salam Victoria adevarat trebuie sa se vada bucatile de pulpa, care predomina felia. Daca nu se vad, asta inseamna ca nu respecta reteta produsului salam Victoria.

De ce nu se respecta? Daca pui multa carne, scoti un profit mai mic.

Inginer Pavel Eduard, specialist calitatea alimentelor:
"Are ca proportie 10-12% dintr-o carcasa"

Fabricantii sustin ca productia la negru, estimata la 40%, le face concurenta neloiala. La fel si mezelurile de import, facute in Uniunea Europeana. Sunt etichetate in limba romana, dar fara detalii privind proportia de carne.

Asa am ajuns sa mancam sunca de pui cu mai putin de 10% carne si multa gelatina.

O alta cerinta ar fi ca pe eticheta sa scrie clar daca producatorul a folosit aroma chimica de fum, pe care o torni din sticluta in umplutura sau lemn de esenta tare.

Autoritatile au recunoscut ca, in lipsa unor controale care sa curete piata, doar o schimbare a legii ne-ar da o sansa in plus sa punem pe mese hrana care sa merite banii.

Ce da gustul exceptional pe care il au mezelurile. Sunt pline de E-uri, iar cei alergici pot avea mari probleme
Drumul de la purcel la mezel, scurtat de hipermarketuri cu magazine proprii. Cum ajunge carnea sa fie cu 10-20% mai ieftina
VIDEO PROTVPLUS.RO