40% din mezelurile vandute in Romania sunt facute "la negru". Cum recunosti un salam Victoria adevarat, din pulpa de porc

×
Codul embed a fost copiat

La salam, carnati si parizer, cel mai bun condiment este carnea. Asa suna o vorba spusa acum cu amaraciune de mezelarii romani.

Cei mai puternici jucatori de pe piata cer ca toti producatorii care vand in magazinele noastre sa fie obligati sa declare, pe eticheta, procentul de carne folosit in fiecare sortiment.

Ei sustin ca 40% din mezelurile vandute la noi sunt facute la negru, din slanina, sorici si sub 5% carne. Mai mult, importam salam si carnati produse in Polonia si Ungaria, unde cantitatea de carne din specialitati ramane secretul fabricantului.

9 milioane de romani care mananca nu din propria curte, ci din magazine, cauta in mezeluri proteina animala, dar gasesc adesea mari si neplacute surprize. Multe arata apetisant, miros savuros, iar gustul ii imbie sa creada ca sunt preparate din carne. Insa doar in laborator putem afla informatii care rup brutal vraja.

Vorbind de salamul Victoria, o specialitate pe care romanii o cauta in galantare de mai bine de 60 de ani, exista, in ciuda faptului ca avem o singura norma, modalitati radical diferite de a prepara compozitia. Intr-un salam avem cel putin 80% pulpa macra de porc, 10% gheata si restul condimente.

Citește și
carne
Drumul de la purcel la mezel, scurtat de hipermarketuri cu magazine proprii. Cum ajunge carnea sa fie cu 10-20% mai ieftina

Produsul finit costa 15 lei. La un produs de 10 lei kilogramul avem 5 carne, restul sorici, multa slanina si 70% gheata, care hidrateaza carnea, dar nu da gustul dorit.

Legislatia noastra prevede, pentru anumite sortimente, procente minime de carne. Dar fabricantul nu e obligat sa le treaca pe eticheta.

La un salam Victoria adevarat trebuie sa se vada bucatile de pulpa, care predomina felia. Daca nu se vad, asta inseamna ca nu respecta reteta produsului salam Victoria.

De ce nu se respecta? Daca pui multa carne, scoti un profit mai mic.

Inginer Pavel Eduard, specialist calitatea alimentelor:
"Are ca proportie 10-12% dintr-o carcasa"

Fabricantii sustin ca productia la negru, estimata la 40%, le face concurenta neloiala. La fel si mezelurile de import, facute in Uniunea Europeana. Sunt etichetate in limba romana, dar fara detalii privind proportia de carne.

Asa am ajuns sa mancam sunca de pui cu mai putin de 10% carne si multa gelatina.

O alta cerinta ar fi ca pe eticheta sa scrie clar daca producatorul a folosit aroma chimica de fum, pe care o torni din sticluta in umplutura sau lemn de esenta tare.

Autoritatile au recunoscut ca, in lipsa unor controale care sa curete piata, doar o schimbare a legii ne-ar da o sansa in plus sa punem pe mese hrana care sa merite banii.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ce da gustul exceptional pe care il au mezelurile. Sunt pline de E-uri, iar cei alergici pot avea mari probleme
Ce da gustul exceptional pe care il au mezelurile. Sunt pline de E-uri, iar cei alergici pot avea mari probleme

Ce bune sunt mezelurile. Din pacate, gustul exceptional este oferit de potentiatori de gust. Iar acestia au impact asupra creierului. Si totusi, daca va doriti un preparat procesat din carne, ce alegeti? Exista variante nutritive.

Drumul de la purcel la mezel, scurtat de hipermarketuri cu magazine proprii. Cum ajunge carnea sa fie cu 10-20% mai ieftina
Drumul de la purcel la mezel, scurtat de hipermarketuri cu magazine proprii. Cum ajunge carnea sa fie cu 10-20% mai ieftina

De la transare si pana la vanzare, fabricile de mezeluri isi asuma acum fiecare pas. Ca sa nu mai achite taxe peste taxe in hipermarketuri si-au facut magazine proprii in piete sau pe bulevardele cu vad.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.