"Uriasul de Transilvania", iepurele care este tot mai cautat de romani. Un exemplar poate ajunge sa depaseasca 8 kilograme
Uriasul de Transilvania este un iepure alb de 8 kilograme care le face concurenta fratilor sai din rasele Uriasul Olandez sau Fluturele German.
Un lector de la Universitatea de Medicina Veterinara din Cluj a incrucisat mai multe rase pana cand a rezultat prima specie omologata de la noi. Urecheatul nu si-a luat inca brevetul, dar este preferatul crescatorilor de iepuri.
Valentin a incrucisat de-a lungul anilor Iepurele Californian, Fluturele German si Uriasul Gri pana a ajuns la acest Urias de Transilvania.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Rasa s-a format in 2010, destul de repede, dar nu era consolidata cum este acum. Adica toti indivizii sunt la fel. Standardizata este si este in drum de omologare. Pana la sfarsitul anului vrem rasa sa fie omologata", a spus Valentin Petrescu Mag, doctor in zootehnie.
Octavian, militar in rezerva si pasionat de iepuri, a intrat si el in echipa de omologare a rasei. Acum creste in gospodarie aproape 70 de exemplare.
"Foarte multa lume cumpara acum, sute de oameni din intreaga tara. Nu ma laud, dar am in acest moment si o lista de asteptare. Unii trebuie sa mai creasca. Unii ii iau pentru animal de companie, altii pentru carne", spune Octavian.
Cei care il vad pe Uriasul de Transilvania se indragostesc pe loc de el. Si-l iau acasa, unde ii rezerva locul de animal de companie iubit de toata lumea.
Altii cresc iepuri din aceasta rasa pentru carne, recomandata celor care sufera de diabet. Carnea este frageda, bogata in proteine si are colesterol aproape zero.
"Este usor de gatit. O bagi la cuptor si intr-o ora si jumatate masa e gata. Am pus legume, condiment… Poate manca lejer 6 persoane, spre deosebire de unul normal, din care mananca doar 4", spune o femeie.
"Mi-am cumparat iepurii pentru ca imi place rasa. Se dezvolta foarte repede si in plus imi place si carnea", a spus Stefan Iacob, crescator de iepuri.
De anul viitor, iepurele romanesc va ajunge si peste hotare, iar crescatorii spera sa aiba succes la fel de mare ca in tara.