Sistemul electronic al CNAS, blocat de 10 zile. Medicii nu pot elibera rețete compensate și trimiteri


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 11 Mai 2018 12:58
Categorie: Stiri Sociale

De 10 zile, sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este în pragul unui colaps. Baza de date este blocată şi rareori medicii mai reuşesc să o acceseze.

Revoltaţi, aceştia s-au strâns în fața Casei, pentru că dacă eliberează reţete de mână riscă să nu le fie decontate. Problemele au apărut după ce contractul pentru mentenanţa sistemului a expirat şi nu a fost reînnoit.

Medicii de familie nu pot da reţete gratuite sau trimiteri medicale, pentru că baza de date de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu funcţionează. Aşa că au cerut explicaţii, însă li s-a transmis să se înscrie în audienţă, pentru că preşedintele CNAS este ocupat.

Problema este gravă. Sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate avea semnat un contract de mentenanţa cu firma SIVECO, doar că acesta a expirat. Angajaţii au mai lucrat gratuit o săptămână, apoi au renunţat. În acest timp, casa nu a făcut nimic ca să încheie un alt contract. Tot de o săptămână, sistemul nu mai funcţionează.

Efectul blocajului îl simt tot pacienţii. Mai ales cei care au reţete compensate, pentru tratamente scumpe şi nu îşi permit să le cumpere.

Frosina Preda, pacientă: “E a treia zi când venim. Azi este vineri. Miercuri am luat o pastilă cu 17 lei. Nu-mi pot permite, la pensia pe care o am.”

Faptul că sistemul informatic nu funcţionează afectează şi activitatea medicilor specialişti din spitale.

Reprezentanții CNAS le-au transmis medicilor să acorde servicii medicale şi cât timp sistemul informatic nu funcţionează, iar când să rezolva să introducă datele în sistem. Doar că doctorii se tem că apoi vor fi puşi să plătească dacă se va dovedi că pacienții nu erau asigurați.'

Autorităţile nu ştiu când vor rezolva situaţia. Sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a costat peste 18 milioane de euro.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: cnas, medici, proteste,

VIDEO PROTVPLUS.RO