Protest extrem al agricultorilor romani: sute de kg de legume distruse
"Salata verde autohtona este de trei ori mai mica decat cea de import, iar hipermarket-urile refuza sa ia marfa", spun furiosi gospodarii.
Cei din minister le transmit fara drept de apel: "Daca tot nu respectati standardele europene, ati face bine sa gasiti alte puncte de vanzare".
Florin Ciocan cultiva salata verde, gustoasa, dar nu suficient de aratoasa dupa unii comercianti. Ca s-o aduca aproape de un kilogram, ar insemna sa o injecteze.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Zeci de producatori au procedat intocmai, de nervi ca marile magazine le resping marfa. Bizar este ca nu vor sa mearga nici in piete ...pe motiv ca salata se vestejeste pe tarabe.
"E aberant sa fim obligati sa vindem ceva ce consumatorii nu vor sa cumpere", dau replica retailerii.
In aceste conditii, fermierii cer Ministerului Agriculturii sa reinventeze aprozarele. Autoritatile ii acuza insa ca nu au depozite, iar asociatiile lor sunt de forma.
Oare vor reusi producatorii sa umple 1000 de metri patrati luna de luna in fiecare hipermarket din Romania? "Categoric, nu", spun sefii de la Agricultura. Au zero strategie de marketing si nu inteleg ca astazi oamenii cumpara cu ochii. Salata verde romaneasca are 200 de grame, cea din Italia 600 de grame. Marul romanesc are 90 de grame, cel din Turcia 150 de grame.
Din comoditate, agricultorii seamana doar soiuri rezistente la frig si boli, care raman pitice.
Legea prin care toate hipermarketurile ar putea fi obligate sa vanda in proportie de 10% marfa romaneasca ar putea fi adoptata abia prin septembrie.