Pericolele din pamant. Un sol contaminat inseamna legume contaminate
Legumele noastre si-au pierdut gustul pentru ca pamantul in care cresc este plin de metale grele si substante periculoase. Un experiment facut de Stirile ProTV arata depasiri alarmante ale cuprului in mai multe solarii si culturi in camp din sudul tarii.
Analizele facute de specialisti demonstreaza ca in pamant au ajuns si cantitati importante de DDT, un insecticid interzis in Europa, dar care poate ramane in sol si o suta de ani.
Ca multi romani, si Andrei Vranceanu, cercetator la Institutul de Pedologie, traia cu iluzia ca rosiile romanesti cultivate in sudul tarii sunt "sanatate curata". Se vede treaba ca râmele, odata un bun indicator de fertilitate a solului, sunt azi imune la arseniu, cadmiu si plumb. Doua dintre cele opt probe de sol prelevate din solarii de rosii, ardei si varza din sudul tarii arata ca radacinile plantelor sunt asfixiate de cupru.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La o adancime de 20 de centimetri, cuprul are o concentratie de 123 de miligrame la kilogram, iar daca mergem inca 20 de centimetri in adancime concentratia este de 125 de miligrame la kilogram, cu 25% peste pragul de alerta.
Oamenii de stiinta vorbesc tot mai des despre fenomenul de bioconcentrare: daca in sol exista ceva rau, plantele vor concentra acel rau. De cand s-au desfiintat centrele fito-sanitare, agricultorii isi iau oricand si oricate insecticide vor.
Analizele arata ca, in solarii, nivelul de DDT, un insecticid interzis azi in Uniunea Europeana, ajunge si la 0,328 de miligrame la kilogram, dublu fata de valoarea normala si aproape de pragul de alerta. Este doar o chestiune de timp pana cand metalele grele migreaza in farfurie si mai departe in tesutul adipos al organismului uman.
La fel ca si plantele, omul aduna si el o cantitate importanta de metale grele in tesutul de grasime, piele, par, unghii. In unele situatii, dozele pot fi critice.