Cum scapa de amenda agricultorii cu terenuri parasite? Le dau in arenda!
Romanul dovedeste inca o data ca nu exista probleme, ci doar solutii. De teama amenzilor pe care le-ar putea primi pentru ca isi lasa pamantul parloaga din lipsa de bani sau de interes sute de agricultori din Timis isi dau terenurile in arenda.
Controalele pe care le fac inspectorii de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) i-au bagat in sperieti pe proprietarii de terenuri arabile. Cei care nu mai au posibilitatea sa le cultive sau sa le intretina le dau in arenda.
De pilda, reprezentantii Mitropoliei Banatului, ramasi fara fonduri pentru a ingriji pamantul, au dat in arenda aproape 100 de hectare de teren agricol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt patru praguri de penalizare pentru cei care isi lasa pamanturile in paragina. Fermierii sunt penalizati pana la amenzi multianuale, adica devin debitori la APIA.
Astfel, arenda este o solutie, pentru ca profitul este garantat atat pentru cei care cedeaza pamantul, cat si pentru cei care le cultiva. Unii agricultori spun ca, daca terenurile sunt ingrijite asa cum trebuie recolta, este garantata.
In judetul Timis sunt aproximativ 550.000 de hectare de teren dintre care aproape 100.000 nu sunt cultivate. La nivelul tarii, ajungem la 4,5 milioane de hectare abandonate.