Solutia agricultorilor pentru profituri duble: se muta cu chirie la oras
De voie, de nevoie, tot mai multi agricultori isi inchiriaza case in mijlocul oraselor ca sa-si vanda mai bine recolta. Beneficiile sunt substantiale, spun ei: scapa de intermediarii care ii furau si ajung acasa cu profituri duble.
La 73 de ani, domnul Becheanu putea sa stea linistit acasa, in Campulung. De ce vine in Capitala? Pentru un castig frumusel: cam 20 de milioane pe luna.
Pe doua tone de mere, cat vinde pe luna, strange 3000 de lei. Scoate apoi sa plateasca taraba, o camera in gazda si transportul marfii. Dar tot ramane cu 2000. Daca dadea la samsar, n-avea bataie de cap, dar nici bani: primea cel mult 1000 de lei.
Practic, taranul roman si-a dat seama ca din fiecare cartof cultivat ceda o jumatate intermediarului. Apoi, inca o parte acoperea investitia. Iar profitul ramas abia ii ajungea de la o recolta la alta. Acum prefera sa dea 10-20 de lei pe zi pe taraba si o suta-doua pe luna pentru chirie, dar sa vada ca munca valoreaza ceva.
In Valeni, si domnul Lungu are livezi nesfarsite si doi copii mici. Din Bucuresti le duce dorul, dar merita spune el. Plateste chiria pentru o garsoniera, ajunge in piata in cinci minute si ia mai mult pe merele vandute.
E deja un fenomen. Doamna Farcas a venit tocmai de la Roman in Capitala ca sa vanda fasole. Iar Florin si parintii vin de la Jina Sibiului cu mezeluri.
Migratia producatorilor spre orase e o veste buna si pentru clienti, satui de preturi umflate de "descurcareti".
Si in Brasov ajung producatori de la sute de kilometri distanta. Administratorii pietelor le fac insa viata putin mai usoara: ii cazeaza cate opt in camere, cu 17 lei pe noapte.