Profesorii cer sa aiba acelasi statut ca politistii, pentru a se apara de elevi si parinti. "Ordine, disciplina si respect"
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere ca legea sa fie modificata astfel incat cadrele didactice sa aiba statut de "autoritate publica".
Acest statut, similar cu cel al politistilor, ar urma, potrivit FSLI, sa le confere cadrelor didactice protectie in fata elevilor si parintilor, pentru a putea fi pedepsite eventualele abuzuri la care este supus personalul din invatamant, scrie Agerpres. In acest sens, FSLI vine cu o initiativa legislativa pentru a se recunoaste, prin lege, autoritatea publica a personalului didactic, atunci cand se afla la catedra si cand isi indeplineste atributiile de serviciu.
Potrivit initiativei legislative, personalul din educatie trebuie sa beneficieze de 'respect si consideratie fata de persoana sa si fata de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalte cadre didactice, de un climat de ordine, disciplina si respect, in timpul desfasurarii actului educational in contexte formale, nonformale si informale, de autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-evaluare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare, de sustinerea parintilor sau reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari ai educatiei, in realizarea actului educational, de dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant, de protectie juridica adecvata pentru indeplinirea sarcinilor, de sprijin si implicare din partea autoritatilor, inclusiv a celor care au atributii in domeniul invatamantului, pentru asigurarea tratamentului, consideratiei si respectului cuvenit functiei, in raport cu importanta sociala si sarcinile specifice, de campaniile desfasurate la nivel national si local, de catre autoritatile administratiei publice, pentru cresterea consideratiei si prestigiului social'.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Astfel, in cazul unei infractiuni impotriva unui cadru didactic, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare. Conform propunerii FSLI, directorii unitatilor de invatamant, care au aflat de o infractiune impotriva personalului didactic, sunt obligati sa sesizeze de indata organul de urmarire penala si sa ia masuri pentru ca urmele infractiunii, corpurile delicte si orice alte mijloace de proba sa nu dispara. Procurorul se sesizeaza din oficiu daca afla ca s-a savarsit o infractiune impotriva unui cadru didactic si incheie un proces-verbal in acest sens.
"Conferirea prin lege a unui asemenea statut cadrelor didactice ar fi un pas inainte in ceea ce priveste cresterea calitatii actului educational, datorita faptului ca in spatiul scolar s-ar instaura un climat de ordine si disciplina, conditie absolut necesara pentru atingerea acestui obiectiv", argumenteaza FSLI, intr-un comunicat remis luni Agerpres. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant are aproape 180.000 de membri si apara drepturile si interesele a 62% dintre salariatii sistemului de invatamant preuniversitar.
Sursa: Agerpres
Etichete: educație, profesori, invatamant, elevi, parinti, cod penal, abuz, cadre didactice, fsli,
Dată publicare:
14-09-2015 11:05