Situatie dramatica pentru 100.000 de elevi. Autoritatile nu sunt in stare de 11 ani sa reabiliteze scolile cu probleme
Au ramas doar 4 zile pana cand clopotelul ii va aduna din nou pe copii la scoala, dar noul an de invatamant ne prinde iarasi nepregatiti. Din pacate, istoria se repeta si peste 100.000 de elevi vor invata in scoli care nu au autorizatie de functionare.
Culmea este ca in multe cazuri oficialii ridica neputinciosi din umeri, chiar daca reparatiile unitatilor de invatamant au inceput si cu 10-11 ani in urma.
In 2007, copiii din satul vasluian Fastaci reclamau conditiile in care erau nevoiti sa invete. Scoala fusese daramata pentru reabilitare iar copiii inghesuiti intr-o clasa ramasa cu acoperisul deasupra. 400.000 de euro erau alocati pentru reparatii. Banii au disparut insa pe drumul dintre scoala, primarie si firma de constructii. La Stirile Pro TV le-am aratat autoritatilor drama copiilor din Fastaci. Si alte 400.000 de euro au ajuns la scoala. Dar si acesti bani au disparut, iar scoala a ramas si fara acoperis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt 10 ani de cand scoala a fost inchisa si se tot incearca reconstruirea ei. In toti acesti ani generatii, copii din clasele 1-8 care au fost nevoiti sa invete nu in scoala, ci in sediul ocolului silvic si in dispensarul din sat, in conditii greu de imaginat in anul 2015. Si dupa atatia ani scoala din Fastaci nici acum nu este gata.
Acum scoala din Fastaci are acoperis, iar in salile de clasa se lucreaza. Va fi gata insa abia la sfarsitul anului. Cel putin asa promit autoritatile. Peste cateva zile clopetelul va suna la dispensar si ocolul silvic.
Si nu este nici pe departe singurul caz din tara. In toata tara sunt 800 de unitati de invatamant care se afla in reparatii pentru a obtine avizul de functionare. Unele dintre ele sunt chiar in Bucuresti. De pilda, scoala Eugen Barbu din sectorul 1, unde lucrarile au inceput in urma cu mai bine de 9 ani si nu s-au terminat nici acum. Intre timp elevii au fost mutati la o alta unitate de invatamant pentru a nu pierde cursurile.'
''Nu cred ca poate cineva sa dea o justificare corecta asupra faptului ca lucrarile in aceasta scoala nu s-au terminat dupa mai bine de 9 ani. E pacat de copiii si dascalii care se chinuiesc in alte scoli'', spune Corina Cuieru, invatatoare la Scoala Mircea Eliade.
In total peste 100.000 de copii vor incepe anul scolar in cladiri care nu au autorizatii de functionare.
''In cele mai multe situatii aceste scoli sunt cele din mediul rural. Avizul de functionare nu se obtine in cele mai multe cazuri pe baza lipsei de apa curenta si canalizare'', a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
Si nu sunt singurele probleme. In majoritatea scolilor lipsesc hartia igienica si sapunul din bai, desi elevii invata la ore ca trebuie sa se spele cat mai des pe maini. De multe ori, sapunul este cumparat din banii parintilor.
Intre timp insa, peste 3 milioane de copiii se vor intoarce luni la scoala.