Lipsa de personal, marea problema a invatamantului romanesc. De ce fug tinerii calificati de meseria de profesor

Dată publicare: 12-09-2015 18:30
Dată actualizare: 15-09-2015 07:01


Pe langa scolile in paragina, sistemul de invatamant mai are o problema majora: lipsesc profesorii calificati. La Bistrita, de pilda, 43 de posturi au ramas necupate, desi Inspectoratul a apelat la profesori pensionari. Dar nu au fost suficienti.

Aceeasi situatie o intalnim si la scolile din Baia Mare. Profesorii tineri si calificati fug de invatamant, din cauza salariilor foarte mici.

Profesorul Ioan Tibies are 68 de ani si s-a pensionat de curand. Anul acesta se va intoarce insa la catedra: va preda la Liceul Economic din Nasaud si la o scoala din Ilva Mica, la 20 de kilometri departare. In lipsa lui, copii ar avea dascali necalificati.

Ioan Tibies, profesor de matematica: "Nu ii intereseaza, termina facultatea. Daca au gresit si o fac pe cea de matematica, se duc in alt domeniu. Nu merita sa muncesti la salarul pe care ti-l da. Ei raman cu astia 1050 salariul minim, ei raman cu 7-800 lei. Nu se poate trai asa."

Monica Buboly, purtator de cuvant ISJ BN: "In acest an avem in judetul Bistrita-Nasaud aproximativ 80 de cadre didactice pensionare. Pensionarii reprezinta o resursa umana valoroasa pe care dorim sa o valorizam. In acest moment au ramas 43 de posturi intregi neocupate."

Pentru o ora, profesorii sunt platiti cu 22 de lei, din care se scad 16 la suta - impozitul si alti 16 - CAS-ul si sanatatea. Aprope o treime din plata se intoarce la stat, iar lor nu le raman nici 15 lei pe ora.

Ioan Tibies, profesor de matematica: "Eu sunt bolnav de meseria asta, nu puteam fi altceva. As fi ipocrit sa spun ca banii nu ma intereseaza. Dar stand la bloc, daca nu as avea activitate, as lua-o razna, drept pentru care activitatea mea este de dacal si imi place teribil."

Si la Baia Mare, Inspectoratul scolar a apelat la cei trecuti in rezerva. Asa se face ca dupa 4 ani de la pensionare doamna Sabina Farcas se intoarce la catedra.

Sabina Farcas, educatoare: "Am avut satisfactii in cei 38 de ani de munca. Atunci cand esti in pensie nu ceri un post la plata cu ora daca nu iubesti copiii si daca nu este motivatie. Poate ca si pentru alte venituri banesti ajungi in faza asta."

Viorica Alb, educatoare pensionara: "A fost un gol exagerat de mare cand am ramas, cand am vazut ca in septembrie copiii se pregateau si eu aici inchisa in casa."

Anul acesta, cele mai mari dificiente au fost la catedrele cu profil real, cum ar fi matematica sau fizica. Absolventii au preferat sa se angajeze la companii private, care ii platesc mai bine decat Ministerul Educatiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO