Modificarea structurii anului scolar ii nemultumeste pe agentii de turism. Cum ii afecteaza prelungirea vacantei de iarna

Dată publicare: 11-09-2015 19:42
Dată actualizare: 14-09-2015 07:08


Cu trei zile inainte sa sune clopotelul, se schimba structura anului scolar. Vacanta de iarna a fost prelungita cu o saptamana, iar cea de vara, scurtata cu aceeasi durata.

Modificarile ii vizeaza pe toti cei peste 3 milioane de elevi, care merg de luni la scoala. Structura anului scolar 2015 - 2016 a fost modificata prin ordin de ministru, publicat deja in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanta de iarna intre 19 decembrie si 10 ianuarie si nu pana pe 3 ianuarie, cum era pana acum. Vacanta de vara va incepe cu o saptamina mai tarziu, adica pe 25 iunie, fata de 20 iunie, cat a fost anul acesta.

Iar prima zi de studii a urmatorului an scolar, 2015 - 2016, va fi 11 septembrie.

Sorin Campeanu, ministrul Educatiei: "Cei mai multi parinti voiau sa inceapa scoala mai tarziu. E bine si cu utilitatile in perioada de iarna."

In timp ce unii copii se bucura ca stau mai mult acasa dupa Craciun, altii cred ca era mai bine ca vacanta de vara sa ramana neschimbata si sa nu fie scurtata.

Masura i-a luat prin surprindere si pe agentii de turism. Acestia se plang ca au cumparat deja pachetele pentru vacanta de iarna si ca orice modificare adusa i-ar costa si pe ei, si pe clienti.

Saptamana in plus de vacanta, in luna ianuarie, noua perioada de vacanta din luna februarie, respectiv zilele in plus de scoala din iunie, stabilite in mod arbitrar de Ministerul Educatiei, fara consultarea mediului privat si a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atat agentiilor de turism, cat si hotelierilor.

Ramane nemodificata scoala altfel - in perioada 18-22 aprilie - cu amendamentul ca scolile pot muta activitatile, daca vor dori, intr-o alta saptamana.

Luni, 14 septembrie, peste 3,1 milioane de copii se intorc la scoala si la gradinita.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO