Premiera medicala la Clinica de Cardiologie din Timisoara!


Ultimul update: Duminica 10 Iunie 2012 18:25
Data publicarii: Joi 04 Decembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Doctorii au reusit sa puna o proteza de vas de sange unui tanar care ajunse la spital mai mult mort decat viu, dupa ce a cazut de la etajul trei.


Medicii si-au dat seama imediat ca, in starea in care se afla, pacientul nu putea fi supus unei operatii clasice, asa ca au decis sa-i introduca proteza de la inima prin picior. 

Tanarul ar fi murit in cateva secunde daca aorta, sectionata in urma cazaturii, s-ar fi rupt de tot. Medicii nu puteau sa puna proteza prin torace, pentru ca ar fi fost mult prea riscant. Asa ca au decis, impreuna cu specialisti veniti de la Viena, sa introduca proteza in corp prin artera femurala. Au facut o incizie la nivelul coapsei si, cu ajutorul unei sonde, au ajuns in locul unde avuse loc ruptura de vas de sange. 

Medicii recunosc ca interventia a fost extrem de periculoasa, dar era singura optiune pentru a-i salva viata pacientului. 

Operatia a fost un succes total, iar pacientul a fost deja externat si este in stare foarte buna. 

Tanarul de 21 de ani avea, pe langa aorta fisurata, o ruptura de ficat, cateva coaste rupte si hemoragie la plamani. 

Interventia chirurgicala pentru protezarea vasului de sange costa peste 10.000 de euro, insa medicii austrieci au decis sa suporte ei cheltuielile, impresionati de suferinta familiei. 

O interventie asemanatoare s-a mai facut o singura data, la Targu Mures, insa, in acel caz, pacientul nu era operat in regim de urgenta si nu mai avea si alte traumatisme. 

O alta premiera medicala a avut loc la Cluj, unde medicii de la Spitalul Militar de Urgenta au realizat operatii de reconstructie a uretrei prin transplant de mucoasa din cavitatea bucala.


Tags: operatii, medici,

Progres medical! S-a inventat scanerul care depisteaza cancerul
Cuprins in ghearele mortii, dupa ce medicii reusisera sa-l readuca la viata
Portret: Sistemul sanitar, in anestezie totala
VIDEO PROTVPLUS.RO