Concluzia CNATDCU: "Victor Ponta a plagiat". Ecaterina Andronescu va trebui sa rezolve problema

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare s-a intrunit vineri dimineata pentru a analiza lucrarea din 2003 a prim-ministrului. Asta desi, joi seara, seful interimar de la Educatie, Liviu Pop, a desfiintat comisia.

Marius Andruh, presedintele CNATDCU: "Este plagiat de tipul copy paste"

Asta in conditiile in care joi, premierul Victor Ponta anunta, pentru cotidianul spaniol ''El Pais'' ca va demisiona daca va fi declarat plagiator.

Vineri insa ziua a inceput cu o surpriza. La Bucuresti, seful interimar de la educatie a desfiintat Consiliul de Atestare a titlurilor universitare.

Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei (joi seara): "Numarul maxim in consiliu este de 45. Acum este de 21 si se propune de catre catre universitati"

Citește și
Serban Huidu
Serban Huidu, condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Motivul invocat de Pop este ca institutia nu a prezentat pana joi raportul de activitate pe anul precedent. Chiar si asa, dimineata, membrii Consiliului s-au intrunit, in ciuda deciziei ministrului. In aceste conditii Liviu Pop a mers personal sa le spuna acestora ca nu au dreptul sa se pronunte in scandalul de plagiat in care apare numele premierului.

Potrivit legii educatiei nationale, pentru rezolvarea cazurilor de plagiat se pot pronunta Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si certificatelor Universitare, Consiliul de etica si management universitar si Consiliul National de Etica. Iar, in cazurile de plagiat, conducerea ministerului poate lua decizia retragerii titlului de doctor dar si sanctiuni pentru profesorul care a condus teza.

In acelasi timp, Ponta a anuntat ca o propune presedintelui pe Ecaterina Andronescu la Educatie dupa ce interimatul lui Pop a expirat vineri.

Scandalul este departe de a se fi incheiat, iar institutiile care ar trebui sa faca verificari isi paseaza atributiile.

Primele anchete au inceput, saptamana trecuta, la Facultatea de Drept din Bucuresti, acolo unde teza lui Ponta a fost notata.

Iar cercetarea s-a incheiat rapid, cu demisia decanului, fara nicio alta explicatie. 

Fara niciun comentariu legat de scandalul din tara, premierul Victor Ponta a anuntat de la Bruxelles, ca a decis sa o propuna pe Ecaterina Andronescu in fruntea Educatiei, in locul lui Pop, caruia i-a expirat interimatul.

Asa ca rezolvarea problemei unui eventual plagiat in cazul premierului va reveni senatoarei PSD care nu se afla la prima experienta ministeriala

Numirea ei in plin scandal legat de teza de doctorat a sefului Executivului ar putea genera insa o alta problema. Anul trecut, in iunie, Agentia Nationala de Integritate a constata ca Ecaterina Andronescu este in incompatibilitate. Si asta pentru ca detine, in acelasi timp, si calitatea de senator dar si pe cea de rector al Universitatii Politehnice din Capitala.

Andronescu a contestat raportul ANI in justitie, insa in acest moment nu exista o decizie definitiva.

Daca propunerea premierului va fi acceptata de presedinte, Ecaterina Andronescu va avea emotii pana la o decizie finala in cazul de incompatibilitate. Victor Ponta a anuntat deja ca, daca decizia ii va fi defavorabila, Ecaterina Andronescu va parasi functia.

 

17:46 "Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru ca nu a fost intrunit cvorumul necesar unei sedinte statutare, respectiv doua treimi din totalul de 20 de membri", a spus ministrul.

Pop a mai declarat ca deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General.

Cvorumul de doua treimi pentru aprobarea deciziilor in Consiliul General este mentionat atat in actualul regulament de functionare, cat si in cel anterior.

Ministrul a adaugat ca va analiza luni modul in care a fost luata decizia privind plagiatul premierului Victor Ponta.

Intrebat cum comenteaza protestul membrilor Consiliului General fata de "modul arbitrar" in care au fost revocati, Liviu Pop a spus ca el nu a facut decat sa decida majorarea numarului de componenti ai Consiliului, de la 20 la 45, nefiind vorba despre desfiintarea forului, ci despre reorganizarea acestuia.

17:17 Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21.

In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

17:43 Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca toate deciziiile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Consiliul National de Etica (CNE) - care, la 21 iunie, preciza, ca nu a primit nicio sesizare privind un eventual plagiat pe numele Victor Ponta - este un organism consultativ, fara personalitate juridica, functionand pe langa Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Intr-un interviu acordat publicatiei "El Pais", seful Guvernului este citat spunand ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se "va retrage" si raspunde afirmativ la intrebarea daca va demisiona in acest caz.

17:06 Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

15:40 Surse din interiorul comisiei spun ca la aceasta ora majoritatea ar inclina spre varianta plagiatului.

Cu toate ca a fost desfiintat, Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare s-au intrunit vineri dimineata pentru a stabili daca Victor Ponta a plagiat. Fostul ministrul al educatiei Mircea Miclea - membru al Consiliului - a afirmat deja ca nu are dubii in ceea ce priveste teza de doctorat a premierului.

"Eu am văzut lucrarea, din punctul meu de vedere este plagiat", a spus el, citat de Mediafax.

Conform revistei Nature - care citeaza documentele prezentate de o persoana anonima - mai mult de jumatate din teza de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Intr-un interviu acordat publicatiei iberice "El Pais", premierul a spus ca va demisiona daca se va dovedi ca a plagiat.

Cronologia evenimentelor, vineri, 29 iunie:

ora 13.00 Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Popa, a declarat  ca le-a spus membrilor Consiliului National de Atestare a Diplomelor ca cei care se ocupa de plagiat sunt in alta parte, respectiv ca aceasta problema trebuie rezolvata de Consiliul National de Etica.

De asemenea, el a spus la iesirea din sediul CNATDCU ca ii va pastra pe toti membrii forului in viitorul Consiliu General, dar ca, potrivit noilor dispozitii, va exista o completare, pentru ca lipseau reprezentanti ai invatamantului superior din strainatate, fara de care institutia are mai putina credibilitate.

ora 12.30 Liviu Pop a declarat ca vineri preda mandatul, intrucat ii expira interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, si pentru ca trebuie sa isi faca raportul, a analizat si activitatea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Intrebat de ce a ales sa vina vineri la CNATDCU, in conditiile in care urma sa fie luat in discutie posibilul plagiat al lui Victor Ponta si in urma cu o zi a emis un ordin prin care Consiliul General in actuala formula a fost desfiintat, Liviu Pop a spus ca vineri preda mandatul, intrucat ii expira interimatul la conducerea Ministerului Educatiei si isi face bilantul activitatii.

Liviu Pop a spus ca nu a avut nicio discutie cu premierul Victor Ponta privind numirea unui titular la Ministerul Educatiei

El a precizat ca a venit la CNATDCU pentru ca a fost o problema de comunicare intre Corpul de control al ministrului Educatiei si reprezentantii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Liviu Pop a spus ca le-a explicat acestora ce prevede ordinul de ministru emis joi si i-a asigurat ca vor ramane toti si in viitorul Consiliu.

ora 11.15 Ordinul ministrului interimar Liviu Pop, privind reorganizarea CNATDCU, a fost publicat in Monitorul Oficial.

ora 10.30 Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a venit la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, care ia in discutie posibilul plagiat al lui Victor Ponta.

Intrebat ce le va spune membrilor CNATDCU, ministrul Liviu Pop a spus ca va face declaratii dupa ce va discuta cu acestia. La Consiliu a ajuns si Corpul de control al ministrului Educatiei.

ora 10.15 Unul dintre membrii CNATDCU, Mircea Miclea, a declarat pentru Mediafax ca, din punctul sau de vedere, lucrarea lui Victor Ponta este un plagiat.

Joi, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat pentru Stirile Pro TV ca printr-o adresa trimisa in 21 iunie Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii sa comunice in scris, pana in 28 iunie, raportul de activitate.

Intrucat pana joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiintat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusa marirea componentei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar acestia sa fie reprezentanti de la toate universitatile.

"Vazand ca nu exista deschidere, am emis ordin. Ce contine acest ordin, in mare: numarul maxim de membri in consiliul general este de 45. Acuma este de 21. Si se propune de catre universitati ....se propun persoanele de catre universitati. In sensul acesta, dupa publicarea in Monitorul Oficial al acestui ordin vom inainta fiecarei universitati o adresa, in asa fel incat pana miercuri sau joi, saptamana viitoare, sa ne faca propuneri de oameni, pentru a face parte din acest consiliu. Odata cu nominalizarea acestor persoane va fi un nou consiliu general care sper, nu sper, trebuie sa rezolve intarzierile...." - a declarat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, pentru Stirile Pro TV.

Ministrul Educatiei a mai spus ca va trimite adrese la toate universitatile iar miercuri sau joi asteapta ca acestea sa faca psropuneri pentru noii membri ai Consiliului General al CNATDCU.

"Putem spune ca este in subordinea ministerului, de fapt este in subordinea unei institutii a ministerului, o unitate a ministerului, dar are independenta, are regulament propriu, functionalitate proprie, deci nu este in subordinea directa a ministerului. " - a mai spus Liviu Pop.

Intrebat daca sedinta Consiliului General al CNATDCU mai poate avea loc in actuala componenta, avand in vedere Ordinul de ministru emis joi, Liviu Pop a spus ca nu comenteaza acest aspect.

Mircea Miclea: Din punctul meu de vedere, lucrarea lui Ponta este un plagiat

Unul dintre membrii CNATDCU, Mircea Miclea, a declarat pentru Mediafax ca, in opinia sa, lucrarea lui Victor Ponta este un plagiat. El a mai precizat insa ca membrii Consiliului National de Atestare a Titlurilor trebuie sa se exprime in scris si apoi sa voteze punctele lor de vedere legat de acest subiect.

"Comisia a hotarat ca al doilea punct pe ordinea de zi sa fie legat de posibilul plagiat al lui Victor Ponta. Mai mult decat atat, am cerut ca fiecare membru, ca fiecare persoana care participa la aceasta sedinta sa depuna o declaratie in scris legata de punctul sau de vedere, iar in final sa se voteze decizia luata. Mi se pare corect sa ne asuma punctul de vedere. Eu am vazut lucrarea, din punctul meu de vedere este plagiat", a spus profesorul Mircea Miclea.

El a adaugat ca primul punct al ordinii de zi a sedintei viza raportul institutiei cerut de catre ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.

"Raportul este gata, dar nu a putut fi semnat de catre presedinte, acad. prof. dr. Marius Andruh, intrucat acesta nu era in tara. El a vorbit cu domnul ministru la telefon si i-a spus ca se intoarce joi noapte in Capitala, iar astazi (vineri - n.r.) ii va fi inmanat raportul", a precizat Mircea Miclea.

El a precizat ca, intre timp, ministrul a hotarat sa modifice componenta Consiliului, astfel incat sa dubleze componenta acestuia.

Ce se intampla cu sedinta CNATDCU

Mihai Lucan, profesor la Universitatea de Medicina s Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si membru in Consiliul General al CNATDCU, a declarat pentru Mediafax ca a primit o convocare pentru sedinta de vineri, dar a precizat ca nu va putea participa.

"M-au convocat sa particip vineri dimineata, pe la ora 9.00, la sedinta Consiliului, dar eu nu voi putea sa merg. Nu mi s-a spus nici ordinea de zi a sedintei respective. Am vazut ca a fost emis un ordin privind anularea ordinului ministrului si nu stiu daca in aceste conditii se mai tine sau nu sedinta. Ce este sigur este ca eu am ramas in Cluj. Oricum nu prea eram un membru foarte activ al acestui consiliu", a spus Lucan.

Prin adresa ministrului Educatiei a fost solicitata pozitia conducerii CNATDCU referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, aprobate prin ordin de ministru pentru doctoranzii cu sustinere financiara din fonduri structurale, care sunt in faza finala de redactare a tezei, dar care nu au avut specificate, in contractul incheiat la intrarea in scoala doctorala, noile criterii de evaluare.

Liviu Pop a mai cerut conducerii CNATDCU numarul sesizarilor primite si analizate - pe domenii - privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.

"La acest punct, va rugam sa cuprindeti si propunerile de masuri facute catre minister, in conformitate cu art. 27 din O.M.E.C.T.S. nr. 3.504/12.03.2012 privind aprobarea Regulamentului de functionare a CNATDCU, in vederea validarii tezelor de doctorat", se arata in adresa ministrului Educatiei.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Avocat: Serban Huidu are dreptul sa conduca din nou un autoturism. Cand poate face acest lucru
Avocat: Serban Huidu are dreptul sa conduca din nou un autoturism. Cand poate face acest lucru

Ioan Bucur Borcoman, avocatul sotiei lui Stefan Lungu Balogh, una dintre cele 3 victime ale lui Serban Huidu, a declarat ca fostul realizator TV are dreptul, confom legii, sa detina un permis auto. Pentru acest lucru trebuie indeplinite anumite conditii.

Serban Huidu, condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare
Serban Huidu, condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare

Zi de vineri cu emotii pentru fostul realizator de televiziune Serban Huidu. Magistratii din Brasov l-au condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare, dupa ce a provocat un accident rutier in care au murit trei persoane.

Victor Ponta pentru El Pais: Daca se va demonstra ca am plagiat, imi voi da demisia
Victor Ponta pentru El Pais: Daca se va demonstra ca am plagiat, imi voi da demisia

Premierul Victor Ponta afirma, intr-un interviu acordat publicatiei "El Pais", ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se "va retrage".

Presedintele grupului PPE din PE: Ponta sa demisioneze daca se dovedeste ca a plagiat
Presedintele grupului PPE din PE: Ponta sa demisioneze daca se dovedeste ca a plagiat

Presedintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat ca premierul roman Victor Ponta trebuie sa demisioneze din functie daca acuzatiile de plagiat privind teza sa de doctorat in drept se vor dovedi fondate.

Mihai Razvan Ungureanu ii cere demisia lui Ponta daca acuzatiile de plagiat se dovedesc reale
Mihai Razvan Ungureanu ii cere demisia lui Ponta daca acuzatiile de plagiat se dovedesc reale

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat, sambata, ca premierul Victor Ponta ar trebui sa demisioneze daca acuzatiile de plagiat in cazul sau vor "evidentiate" in urma analizei specialistilor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.