Presedintele grupului PPE din PE: Ponta sa demisioneze daca se dovedeste ca a plagiat

Ultima actualizare: 27-09-2012 15:07
Joseph Daul si Traiaan Basescu

Presedintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat ca premierul roman Victor Ponta trebuie sa demisioneze din functie daca acuzatiile de plagiat privind teza sa de doctorat in drept se vor dovedi fondate.

"Prim-ministrul roman Victor Ponta, acuzat de plagiat in ceea ce priveste teza sa de doctorat in drept, trebuie sa demisioneze din functie daca aceste acuzatii se dovedesc a fi fondate", a declarat miercuri Daul, potrivit unui

comunicat

.

De asemenea, presedintele grupului popular din PE afirma ca, in conformitate cu standardele europene si cu o jurisprudenta deja limpede stabilita, prim-ministrul roman nu poate sa conduca un guvern al unui stat din UE daca a comis intr-adevar o frauda cand a obtinut titlul universitar pe care il detine.

"In multe state europene acest principiu s-a aplicat cu succes in trecutul apropiat. Trebuie sa se faca lumina cat mai curand in aceasta problema, deoarece nu este in joc numai credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea intregii Uniuni", sustine Daul.

Totodata, el arata ca "Romania nu poate decat sa piarda teren pe scena europeana daca prim-ministrul insista sa ramana la putere in conditiile in care nu a respectat un cod de etica elementara".

Presedintele Grupului PPE a sustinut cu fermitate in ultimii ani Romania in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, se mai mentioneaza in comunicat.

Acuzatia de plagiat adusa premierului Victor Ponta va fi analizata de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formata din experti internationali. Eventuale masuri se vor lua dupa analizarea celor doua puncte de vedere.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

El a declarat, saptamana trecuta, ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

Reactia PSD

Vicepresedintele PSD Corina Cretu atrage atentia ca recenta interventie a liderului de grup al PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, este "o tentativa, care nu il onoreaza, de a acoperi succesul reuniunii grupului S&D din PE de la Bucuresti."

Domnul Daul a fost scos in fata sa spuna ceva, dupa reuniunea de succes a grupului S&D la Bucuresti si dupa semnalele clare de sustinere transmise premierului Romaniei de catre domnul Hannes Swoboda.

Evenimentul de la Bucuresti nu a fost doar un succes politic pentru PSD, ci unul diplomatic pentru Romania, in perspectiva viitoarelor decizii din plan european. Ce spune Joseph Daul nu ma surprinde in cele din urma. Este un razboi politic in care PPE, sau o parte a PPE, se implica." - sustine, intr-un comunicat, europarlamentarul Corina Cretu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO