Peste 1200 de copii, testati gratuit pentru boli cardiace, in cadrul campaniei Alexandrei Dinu

14-10-2013 18:55

Campania Alexandrei Dinu, care i-a indemnat pe parintii din Romania sa-si duca fetitele si baietii la un control cardiologic, a dat roade.

Peste 1200 de copii au fost investigati gratuit, iar unii au aflat astfel ca au probleme de sanatate.

Actrita s-a implicat in acest proiect, dupa ce baiatul ei, in varsta de 11 ani, fost diagnosticat cu o malformatie congenitala. Intre timp, Mario a fost operat si se simte foarte bine.

Suferinta lui Mario a determinat-o pe Alexandra Dinu sa lanseze o campanie, prin care i-a indemnat pe toti parintii sa ii duca pe cei mici la eco-cardiografii.

Patru clinici private, din Bucuresti, Ilfov, Brasov si Cluj au acceptat sa consulte gratuit in ultimele 3 luni peste 1200 de copii.

Dintre acestia, 97 au fost gasiti cu probleme de cord, iar 17 dintre ei urmeaza sa fie operati.

"Sa stie ca aceste boli nu sunt o drama in momentul in care sunt descoperite si pot fi tratate daca sunt descoperite la timp", spune Alexandra Dinu.

In iunie, Mario Mutu, baiatelul fotbalistului Adi Mutu, a suferit o operatie in Italia, dupa ce fusese diagnosticat cu o anomalie la inima: defect septal atrial, adica o gaura in peretele dintre cele doua camere superioare ale inimii.

Medicii i-au deschis toracele si cordul si au cusut gaura, care masura 3 cm.

La aproape 4 luni de la operatie, baietelul se simte bine si se va putea intoarce curand la sport.

"Mario e in faza de recuperare acum. Operatia a decurs foarte bine, e reusita, el a demonstrat foarte mult curaj in toata povestea asta, a trecut cu bine peste aceasta experienta", spune Alexandra Dinu.

Parintii trebuie sa mearga din timp la cardiolog pentru a depista o eventuala malformatie congenitala. Aceasta poate fi rezolvata la cel mai inalt nivel, chiar in Romania.

"E adevarat ca nu te gandesti niciodata. Te duci sa te controlezi pentru alte patologii. Nu ne gandim niciodata sa il ducem la medicul cardiac decat in momentul in care el chiar are o problema grava si atunci nu mai poate fi tratat, e necesara o interventie chirurgicala", spune Carmen Dragan, directorul unui spital privat.

Conform statisticilor, 8 din 1000 de copii sufera de asemenea boli cardiace congenitale, care, nedepistate, le pot fi fatale. La un risc mare sunt supusi mai ales copiii care fac sport.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO